Παορουσίαση του βιβλίου “Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης”  του Γεώργιος Φουκαδάκης

από την Κατερίνα Σιδέρη

1 min read

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης  – Γεώργιος Φουκαδάκης

 

Το βιβλίο του θεολόγου Γεώργιου Φουκαδάκη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, δε χρειάζεται συστάσεις. Πραγματεύεται τη ζωή και το έργο του Αγίου Πορφυρίου, ενός αγίου του καιρού μας, ο οποίος περπάτησε στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσά μας, για 33 χρόνια.

Ο κατά κόσμο Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, λειτούργησε στην εκκλησία της Πολυκλινικής Αθηνών, συναναστράφηκε με τις κοπέλες των οίκων ανοχής, νουθέτησε κάθε ταλαιπωρημένη και κατατρεγμένη ψυχή και αγκάλιασε κάτω από τη σκέπη του, όλους τους πιστούς που του ζήτησαν μια χείρα βοηθείας.

Ένα κατανυκτικό βιβλίο, γεμάτο ιστορίες για τον υπέροχο βίο του και άλλο τόσο ανιδιοτελή και συγκινητικό του έργο, το οποίο ξεχειλίζει δέος, ομορφιά ψυχής και πίστη.

Γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Ευβοίας, προερχόταν από πολύτεκνη οικογένεια και από μικρή ηλικία αναγκάστηκε να εργαστεί έως ότου μεταβεί στον Πειραιά και από εκεί δόκιμος στο Άγιο Όρος. Περιφέρεται ανά την Ελλάδα, επισκέπτεται τους Αγίους Τόπους και τα Ιεροσόλυμα, αναζητά νερό κάτω από τη γη, καταπονείται από τις ασθένειες που τον παιδεύουν και σε όλη του τη ζωή δεν αρνείται σε κανέναν να προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του.

Τα πρώτα χρόνια του στο Άγιον Όρος ήταν δύσκολα μιας και οι γέροντες του φέρονται χωρίς αγάπη και η διαπαιδαγώγηση που στωικά υπομένει είναι αυστηρή και σκληρή. Όμως η έκδηλη αφοσίωσή του προς το πρόσωπο της Παναγίας, του δίνει δύναμη να συνεχίζει ακάθεκτος στο σκοπό της ζωής του. Επιθυμεί να ζήσει σαν ερημίτης, δείχνει υπακοή και σύνεση σε όλους τους σεβάσμιους μέντορές του και δοκιμάζεται συνεχώς λόγω της ασθενικής του φύσης.

Βαπτίζεται Πορφύριος, λειτουργεί ως ιερέας και εξομολόγος και σιγά – σιγά αρχίζει να θεραπεύει τα σώματα αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων εκείνων που του έδειξαν τυφλή εμπιστοσύνη.

Αφήνοντας πίσω του το Άγιον Όρος, θα βρεθεί σε ένα ίδρυμα πόνου, την Πολυκλινική Αθηνών και θα λειτουργεί στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου στην Ομόνοια, στο πολύβουο κέντρο της Αθήνας. Εκεί, πλήθος κόσμου συρρέει να τον παρακολουθήσει, μιας και ο άσβεστος ζήλος του, η θέλησή του και ο τρόπος προσέγγισης που τον διέπουν, συγκεντρώνει στους κόλπους του πιστούς από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι χειρούργοι της κλινικής, πριν τις εγχειρήσεις τους, φιλούσαν του χέρι του Αγίου.

Έχοντας ως μοναδικό του χάρισμα να βλέπει μέσα στη γη, αλλά και μέσα στις ψυχές των ανθρώπων λειτουργούσε αρωγός όσων τον είχαν ανάγκη για όλα τα ιερατικά έτη της ζωής του.

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Δεκεμβρίου του 1999 και οι πατέρες εκτέλεσαν με ακρίβεια όσα ο ίδιος είχε ζητήσει να εκτελεστούν μετά το θάνατό του.

Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, επιλέγω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Αγίου Πορφυρίου, επέλεξα την παρακάτω:

«όταν με θέλετε και δεν μπορείτε να με βρείτε, φωνάξτε με, πέστε μου θέλετε και εγώ θα το ακούσω».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

 

Ο Γεώργιος Φουκαδάκης κατάγεται από την παχιά Άμμο Ιεράπετρας και είναι θεολόγος. Επίσης σπούδασε Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα.

Αυτό όμως που αναζητούσε δεν το βρήκε στην επιστήμη, αλλά στο Περιβόλι της Παναγίας, στο Άγιο Όρος. Στα πρόσωπα των αγίων μοναχών είδε να εφαρμόζεται και να τηρείται ο λόγος του Ευαγγελίου. Αυτό που εκεί γίνεται αδιάκοπα και μυστικά.

Δίδαξε Θεολογία και Φιλοσοφία για δέκα χρόνια σε λύκεια του κέντρου της Αθήνας. Αγάπησε την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Περπάτησε και ονειρεύτηκε στους δρόμους της. Είναι σήμερα διευθυντής του Γενικού Λυκείου Γουβών, στο Ηράκλειο.

Το 2017 εκδόθηκε το ευπώλητο βιβλίο του: ΑΓΙΟΣ ΠΑΐΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ − Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, από τις Εκδόσεις ΟΥΡΑΝΟΣ και τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Περισσότερες Πληροφορίες
Ημ/νία έκδοσης 25 Ιουν 2020
Θεματική Κατηγορία Βιογραφίες, Θρησκεία
Σειρά Βιογραφίες
Είδος Εκλαϊκευμένο
Ηλικία 18+
Σελίδες 472
Αρ. Ανατύπωσης 1
ISBN 978-618-01-3498-8