Παρουσίαση του graphic novel “ΕΦΗ-ΒΙΑ :Eίμαι η Σάρα” από την Κατερίνα Σιδέρη

1 min read

ΕΦΗ-ΒΙΑ – Βίκυ Σγουρέλλη/Πρόλογος-ανάλυση Υ.Δρ Ευγενία Δάντη

Η Βίκυ Σγουρέλλη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας υπάρχει στο τέλος του άρθρου, έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο για παιδιά ηλικίας από 13 ετών και άνω, αλλά κρίνω σκόπιμο αν όχι απαραίτητο, να διαβαστεί από όλους τους γονείς και να αποτελέσει εφαλτήριο για τη διαπαιδαγώγηση, τη γαλουχία και τον τόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Η ιστορία της 15χρονης Σάρας ξέχειλη από την πάλη που λαμβάνει χώρα εντός της, σχετικά με την εικόνα του εαυτού της, θα σας καθηλώσει. Για κάθε της σκέψη, υπάρχουν δύο εκδοχές, η αρνητική και η θετική που παλεύουν μέσα της να καταλάβουν μια θέση υπέρ της άλλης.

Εστιάζει στα άσχημα σημεία του σώματός της, ενώ έχει την επιλογή να δει τη θετική τους πλευρά.

Κλείνεται στον εαυτό της, ενώ έχει την επιλογή να βγει στο φως και να ζήσει όμορφα.

Εναντιώνεται στη μητέρα που πασχίζει ενώ έχει την επιλογή να την υποστηρίξει και να αντλήσει δύναμη από τη στάση της.

Αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά και απομακρύνεται από φίλους ενώ έχει την επιλογή να τους έχει σύμμαχους και να συνδράμει δυναμικά και η ίδια στα δικά τους προβλήματα.

Γκρεμίζει τις γέφυρες επικοινωνίας με όσους τη νοιάζονται και την αγαπούν ενώ έχει την επιλογή να τους δεχτεί ως ακοίμητους φρουρούς της.

Παραιτείται ενώ έχει την επιλογή να παλέψει!

Χάνεται ενώ έχει την επιλογή να βγει νικήτρια από κάθε δοκιμασία, μιας και δεν είναι μόνη.

Μπορεί να ανταπεξέλθει, αλλά δεν είναι σε θέση να το δει…

Η Βίκυ Σγουρέλλη, μας εναποθέτει δύο εναλλακτικές σκηνές που μπορούν να κλείσουν την αυλαία της ιστορίας για να δούμε κατάματα την αληθινή υπόσταση των πραγμάτων που βιώνουν τα παιδιά στην εφηβεία. Μια εφηβεία που θέλει προσοχή, επαγρύπνηση, υπομονή, τρυφερότητα, κατανόηση, φροντίδα και αγάπη.

Μέσα από αυτή τη μικρή αλλά καθόλα διδακτική ιστορία γεμάτη διδαχές, προσπαθεί εύστοχα να αφυπνίσει τη συνείδηση των νέων και να τους διδάξει πως να αναγνωρίζουν και να επιδοκιμάζουν του ανθρώπους που τους νοιάζονται και μπορούν να σταθούν δίπλα τους σε κάθε τους πρόβλημα και φυσικά να συνδράμουν στη λύση του.

Η φράση που απομονώνω να μοιραστώ μαζί σας και ανήκει στην ανάλυση της ψυχοθεραπεύτριας Ευγενίας Δάνδη στο τέλος του βιβλίου, είναι η ακόλουθη:

Μη μένεις μόνος/η… μίλα… ζήτα βοήθεια… εμπιστεύσου… δέξου τη βοήθεια και κέρδισε…

Και επειδή τελικά όλα ξεκινούν από μια σκέψη, εσείς έφηβοι, φροντίστε να τη χρωματίσετε είτε στην αρχή, είστε στην πορεία με έντονα και όμορφα χρώματα και αν δεν τα καταφέρετε, τολμήστε να ζητήσετε βοήθεια, ώστε ο καμβάς σας να φωτίσει και να ζωντανέψει, καθρεφτίζοντας την καθάρια ψυχή και τα πολύτιμα υλικά που κρύβονται μέσα της.

Τέλος για τους γονείς που πασχίζουν να δουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα, χαρίστε απλόχερα την αγάπη σας, αγκαλιάστε τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες τους και ακολουθήστε κοινή πορεία, παρόλα τις οποίες δυσκολίες βρεθούν στο δρόμο σας.

Βοηθήστε τα παιδιά! Μας έχουν ανάγκη!!!

Η Βίκυ Σγουρέλλη γεννήθηκε στη Χίο. Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο Μεσογειακό Κολλέγιο και Πανεπιστήμιο του Ντέρμπι.

Είναι μόνιμος κάτοικος Χίου, την οποία αγαπά. Το 2005 ίδρυσε το γνωστό σήμερα ως L.O.V.E. English Language School, βασισμένο σε μια δική της παιδαγωγική προσέγγιση που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, τα οποία μαθαίνουν να δημιουργούν, να συνεργάζονται και πάνω από όλα να αγαπούν τη μάθηση, όποιο και να είναι το γνωστικό αντικείμενο.
Το 2019 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Books with Shoes» στη Χίο.

Κυκλοφορούν πολλά βιβλία της που στόχος τους είναι η διάδοση του πυρήνα της διδασκαλίας της μέσα από την αφήγηση.

 Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις books with shoes.


Βίκυ Σγουρέλλη
Εικονογράφηση: Μανώλης Κοτρώτσιος
Χίος
Books with Shoes
2022
σ. 36
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-85735-1-2
Ηλικίες: 13
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Πρόλογος: Ευγενία Δάνδη.

Κεντρική διάθεση: SYMMETRIA Α.Ε (Στ. Τσαλαβούτα 3, Αθήνα, 211 104 1900) Υποκατάστημα (Ζαλόγγου 6, Εξάρχεια, 211 104 1943), symetria.shop