/

Κατερίνα Σιδέρη για το -“Φεύγοντας να πάρεις και το γουρούνι σου” του Νίκου Χριστόπουλου

1 min read

Τα διηγήματα που πλαισιώνουν το βιβλίου του Νίκου Χριστόπουλου, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, είναι διαλεγμένα και αποτελούν πηγή έμπνευσης και στοχασμού, καθένα με τον δικό του τρόπο.

Δεκαέξι στο σύνολό του ιστορίες, περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να καταφέρεις να εκμαιεύσεις το μυστικό που κρύβουν επιμελώς κρυμμένο ανάμεσα στις λέξεις τους, όπου η πραγματικότητα φλερτάρει με τις κρυφές σκέψεις και ο αλληγορικός τρόπος προσέγγισής τους είναι προικισμένος με χιούμορ και αλήθεια.

Η αδυναμία απόδρασης από τις δεδομένες καταστάσεις, η κατάχρηση εξουσίας και η άδικη μεταχείριση πολιτών από αστυνομικούς, άλλοτε θεματοφύλακες της τάξης και του συντάγματος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης για διεκδίκηση πραγμάτων προς όφελος του εαυτού μας είναι κάποιες από τις διδαχές των αυτοτελών ιστοριών του βιβλίου.

Πως αντιμετωπίζεις τη ζωή γνωρίζοντας την ημερομηνία θανάτου σου;

Τι σκέφτεσαι όταν ένας ζητιάνος στο τρένο προσφέρει αντί να ζητάει χρήματα;

Πως φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε ελληνικά με τόσες πολλές αγγλικές λέξεις;

Τι αποσκοπείς να λάβεις ως απάντηση από το είδωλό σου στον καθρέφτη;

Μπορείς να  θεραπεύσεις με ανώδυνο ή ευρηματικό τρόπο την απώλεια μνήμης;

Πως θα διαμορφωνόταν η ιστορία αν ο Χίτλερ ήταν ζωγράφος και όχι αυτός που ήταν;

Μπορείς να αλλάξεις τη θέση σου με έναν μελλοθάνατο;

Αντιμετωπίζουν τον χωρισμό με τον ίδιο τρόπο τα μέλη ενός ζευγαριού;

Αλήθεια, πόσο κοστίζει μια τυρόπιτα και πόσα χάνεις χαρίζοντας την;

Πόσο δίκαιος μπορεί να είναι ένας διαιτητής που εποπτεύει έναν αγώνα πρόκρισης;

Πως αντέχεις να παρακολουθείς αποτρόπαιες και καταδικαστέες πράξεις των συνοδοιπόρων σου θανούντων που οδεύουν στην κόλαση;

Αυτές και πολλές ακόμη ερωτήσεις θα βρουν τις απαντήσεις τους στο βιβλίο του Νίκου Χριστόπουλου και φυσικά να σας λυθεί η απορία για τον τίτλο που επέλεξε ο συγγραφέας για το βιβλίο του.

Θα γελάσετε, θα προβληματιστείτε, θα θυμώσετε, θα αντλήσετε δύναμη, θα συνοφρυωθείτε, θα συμφωνήσετε και άλλοτε θα διαφωνήσετε με τον τρόπο σκέψης και έκφρασης τόσο των συναισθημάτων των ηρώων όσο και των τρόπων αντιμετώπισης των καταστάσεων που βιώνουν.

Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, επιλέγω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Νίκου Χριστόπουλου, επέλεξα την παρακάτω:

 

«είναι αυτός! Ακόμα κι αν είναι άλλος, είναι αυτός».

Βιογραφικό

Ο Νίκος Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ζει και εργάζεται  στην Αθήνα  ως επαγγελματίας δικηγόρος, με απώτερη επιθυμία να καταλήξει ερασιτέχνης συγγραφέας.

 

Η συλλογή διηγημάτων Φεύγοντας να πάρεις και το γουρούνι σου είναι το πρώτο του βιβλίο.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις LIBRON.


ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΟΥ

Νίκος Χριστόπουλος

LIBRON ΕΚΔΟΤΙΚΗ

ISBN: 9786185427696

 


ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΟΥ

Μια τολμηρή ακροβασία μεταξύ πραγματικότητας και των πιο μύχιων σκέψεών μας

Μια συλλογή διηγημάτων που ξεκινούν από τον άνθρωπο και καταλήγουν σε μια πιο μύχια προσέγγιση της σκέψης του. Καθημερινότητες των ηρώων που μιλούν στο υποσυνείδητο για όσα κατά καιρούς βλέπουμε ή σκεφτόμαστε, αλλά μένουν σαν μια κρυφή άποψη. Σε μια ξεκάθαρη και ειλικρινή αφήγηση, ο Νίκος Χριστόπουλος, μας φέρνει μπροστά στην πραγματικότητα και στις απόψεις μας για αυτή, ακολουθώντας ένα μοτίβο κυνικό έξυπνα αλλά και χιουμοριστικό. Δίχως βαθυστόχαστες φιλοσοφικές ή άλλες δήθεν ενδόμυχες θεωρήσεις, το καθένα από τα κείμενα αυτά είναι μια δυνατή σπρωξιά στην αλήθεια, μέσα από έναν χαρακτήρα αλληγορικό που συνδυάζει την απλή πραγματικότητα με τα «θέλω» του νου.

Ρεαλιστική απόδοση, με σουρεαλιστικά στοιχεία, στοχευμένο χιούμορ και συναισθηματική ένταση, είναι ο βασικός συνδυασμός που καθηλώνουν τον αναγνώστη, τον ξαφνιάζουν σε κάθε αλλαγή σελίδας, για να καταλήξει σε μια ανάγκη ταύτισης και αναθεώρησης του τι τελικά η ζωή μας κρύβει ή τι κρύβουμε εμείς από τους άλλους μέσα στον νου μας.

Κυκλοφορεί από την Libron Εκδοτική και διανέμεται από την Brainfood.