Βιβλιοπαρουσίαση :”Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη” του Γεώργιου Τζιτζικάκη από την Κατερίνα Σιδέρη

1 min read

Η ιστορία του βιβλίου του Γεώργιου Τζιτζικάκη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, είναι αληθινή και αναφέρεται στη φιλία τριών γυναικών που μετράει περισσότερα από 30 χρόνια στα ενεργητικό της.

Μανωλία. Μια γυναίκα γεμάτη έπαρση, δίψα για επιβεβαίωση, αγενής στον τρόπο έκφρασής της, φιλάρεσκη και ρηχή, έχει δεσμό με τον Χάρη που είναι προικισμένος με πολλά προσόντα και αποτελεί δέλεαρ για την εξέλιξη της μετέπειτα ζωής της.

Εριέτα. Η ρομαντική της παρέας που βρίσκει καταφύγιο στα βιβλία, είναι ενοχική, με μηδαμινή αυτοπεποίθηση, λιγάκι εύσωμη και δασκάλα ειδικής αγωγής, πέφτει συνεχώς σε λάθος άντρες και αναζητά την αποδοχή, κρυμμένη πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα με ψευδώνυμο «το ροζ χαμομηλάκι».

Θέτιδα. Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στα εφηβικά της χρόνια και έχοντας δοκιμάσει μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας και πολλές επισκέψεις σε ψυχολόγους, εκπέμπει έναν δυναμισμό, είναι αυθεντική και άλλοτε επιφυλακτική έως και δειλή, λόγω μιας αποτυχημένης σχέσης του παρελθόντος. Είναι ομοφυλόφιλη, χωρίς να φανερώνει τη σεξουαλική της ταυτότητα εύκολα και προτιμά να περνά απαρατήρητη και να μην προκαλεί.

Οι τρείς φίλες, η κάποτε θρυλική Μ-Ε-Θ, αποφασίζουν να πάνε για 5 μέρες διακοπές στη Σκιάθο, χωρίς να ξέρουν ότι η εκδρομή θα λάβει καταλυτική χροιά, θα σταθεί η αφορμή για αποκαλύψεις, για γνωριμίες αλλά και για βαρύγδουπες αποφάσεις που θα σημαδέψουν τη ζωή τους και θα αλλάξουν τη ρότα τους.

Η αυτοπροβολή και η ρηχή συμπεριφορά της Μανωλίας, τα ανείπωτα σχόλια της Εριέτας ως απάντηση στα καυστικά λόγια της πρώτης και η αδιαφορία της Θέτιδας σε όλα αυτά, θα δημιουργήσουν τις  προδιαγραφές για το κακό σκηνικό των πρώτων ημερών έχοντας ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Όμως η από μηχανής Θεός συγγνώμη που ειπώθηκε από όλες σε διαφορετικές στιγμές, θα λειτουργήσει καταλυτικά στη ψυχή της καθεμιάς και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οι τρεις φίλες να έρθουν πιο κοντά, καλύπτοντας το κενό χρόνων, να στηριχτούν η μια στην άλλη και να νουθετήσουν όσο καλύτερα μπορούν, εκείνη που εκφράζει τις καλά κρυμμένες ανησυχίες της και αποφασίζει να βγει στο φως.

Εκτρώσεις, εφήμερες σχέσεις, λανθασμένες επιλογές, ιστορίες που ακόμα πονούν, φασαρίες, παράνομα ερωτικά μηνύματα που αναστατώνουν και η γλυκιά ματιά της Εύας, θα ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, όπου με την πένα του ο συγγραφέας πετυχαίνει περίτεχνα να μας παρουσιάσει και να μας κρατά σε αγωνία για την τελική έκβαση των διακοπών και την μετέπειτα πορεία των τριών γυναικών που χωρίς ακόμη να το έχουν συνειδητοποιήσει, αυτές οι 5 ημέρες θα σταθούν ικανές να αλλάξουν τις ζωές τους για πάντα.

Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, απομονώνω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη, επιλέγω την παρακάτω:

Να θυμάσαι ότι δεν έχει σημασία αν είμαστε μόνοι στη ζωή… σημασία έχει να πιστέψουμε πως κάπου εκεί έξω, υπάρχει μια αγκαλιά που μας περιμένει…

Ένα όμορφο βιβλίο γεμάτο εντάσεις, αλλά και δυνατά συναισθήματα που διαβάζεται εύκολα με μια ανάσα και σας το προτείνω για να αναπολήσετε καλοκαιρινές σας αναμνήσεις, να φέρετε στη μνήμη σας τις χαμένες σας επαφές και να ταξιδέψετε στη Σκιάθο ή πίσω στο χρόνο, αναζητώντας τις δικές σας νεανικές φιλίες…

 

Ο Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης γεννήθηκε το 1981, ζει στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά.
Εργάζεται στον τομέα της Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας, έχει σπουδάσει Διοίκηση Αθλητικών Επιχειρήσεων και Δημόσιες Σχέσεις, και από το 2008 κατέχει τον τίτλο του Reiki Therapist Of Usui System of Natural Healing. Αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν στη λογοτεχνία, τη μουσική και το θέατρο και επί σειρά ετών έχει ασχοληθεί με την παραγωγή μουσικών εκπομπών στο ραδιόφωνο.

Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή ξεκινά από τα εφηβικά του χρόνια, όταν στα δεκαεπτά του κερδίζει βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το διήγημά του “Ο Ζητιάνος”.

Το βιβλίο του με τίτλο Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη είναι το δέκατο που κυκλοφόρησε.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

 

 

Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη

Γεώργιος Ελ. Τζιτζικάκης
Αθήνα
Κάκτος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2022
σ. 328
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-215-012-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.72€ Φ.Π.Α.: 6%

Περίληψη:

Καλοκαίρι, Ελλάδα, σήμερα.

Η Μανωλία, η Εριέττα, και η Θέτιδα είναι φίλες από παιδιά. Η πρώτη δυναμική, η δεύτερη ρομαντική, η τρίτη επαναστάτρια, και η καθεμιά έχει τραβήξει τον δικό της δρόμο στη ζωή. Διατηρούν πλέον τυπικές φιλικές σχέσεις, μα, ενόψει του γάμου της Μανωλίας, αποφασίζουν να περάσουν μαζί λίγες ημέρες διακοπών στη Σκιάθο για να θυμηθούν τα παλιά. Εκείνο που φαντάζει ως διέξοδος αποδεικνύεται δύσκολο, καθώς το παρελθόν κρύβει μυστικά και πονάει σαν θα το σκαλίσουν, ενώ, επειδή συνεχίζει να επηρεάζει το παρόν, θα κληθεί η μία να βρεθεί αντιμέτωπη της άλλης.

Τρεις ασυμβίβαστες γυναίκες με διαφορετικές προσωπικότητες, η καθεμιά με τα μυστικά της, που κάποια επιλέγουν να εκμυστηρευτούν και άλλα να τα αποκρύψουν, μας διηγούνται το πώς βλέπουν τη ζωή, τους άντρες, τις γυναίκες, τους εαυτούς τους και φυσικά τις φίλες τους. Ένα μυθιστόρημα με έντονη τη μυρωδιά των ’80s, που μιλάει για τα μυστικά των ανθρώπων και εκείνα που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε στον ίδιο μας τον εαυτό, καταλήγοντας στο ερώτημα: Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και όλα τα μυστικά μαθαίνονται, τότε τι κάνεις; Τα αντιμετωπίζεις γραπώνοντας το ρίσκο ή συνεχίζεις τα ψέματα; Όταν η φλόγα θα ανάψει, θα ακολουθήσει η φωτιά, και αν δεν την προλάβεις, θα γίνουν όλα στάχτη.

Θέματα: