//

“Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια”

της Μαντώ Μάκκα

1 min read
"Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια"
"Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια"

Tι κάνεις «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια»;

Πρόσφατα ανακάλυψα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια» της Μαντώ Μάκκα, Εκδόσεις Νίκας και αμέσως σκέφτηκα ότι με το που βρω λίγο ελεύθερο χρόνο θα το διαβάσω.

Βλέπετε η ζωή δεν σκορπάει μόνο ροδοπέταλα στο διάβα μας, αλλά και λεμονιές. Πόσο νόστιμο θα ήταν το φαγητό σας, όμως, χωρίς λίγο λεμόνι;

Το εξώφυλλου του βιβλίου εξίσου δελεαστικό: έντονο κίτρινο (να μου θυμίζει τη ξινίλα τότε που με έβαζε η μητέρα μου να πίνω  λεμονάδα), σκούρο μπλε και λευκό…αλλά και μπόλικα λεμόνια.

Η νουβέλα μας αποτελείται από 20 ιστορίες που στηρίζουν το ηθικό δίδαγμα στο κάτω μέρος της τελευταίας σελίδας κάθε ιστορίας.

Σου λέει η Μάκκα τι πρέπει να κρατήσεις από το διήγημα αυτό.

Και θα μου πείτε «Δεν είναι αυτονόητο;»

Δυστυχώς, όχι. Διανύουμε μια εποχή που τίποτα απολύτως δεν είναι αυτονόητο. Αυτά που η δική μας γενιά θεωρούσε ως δεδομένη λογική, ακόμα και ως κοινή λογική, εν τέλει δεν είναι και τόσο κοινή. Σωστά έπραξε, λοιπόν η Μάκκα και έβαλε αυτές τις δύο προτάσεις που συνοψίζουν τις αρχές που θα έπρεπε όλοι να ασπαζόμαστε και δυστυχώς δεν το κάνουμε.

Το βιβλίο έχει γεύση λεμονιού. Κάποιες φορές  πικρή και άλλες γλυκιά, ειδικά εάν την αραιώσεις  με λίγη ζάχαρη.

Η Μάκκα ασχολείται με αρκετά κοινωνικά φαινόμενα.

Ξεκινάει από τον καθρέπτη μας και το “Fronti nulla fides”  για να καταλήξει στο τέλος του διηγήματος στο «Τη ζωή μας δεν πρέπει να την ορίζουν οι ταμπέλες των άλλων» και πώς να μην συμφωνήσω αφού απεχθάνομαι τις ταμπέλες όπως ο βρικόλακας τα σκόρδα. Μιλάει για την αγάπη χωρίς χρώμα, φύλο, περιορισμούς. Αναφέρει την προσφυγιά και την στάση πολλών ανθρώπων στις κακοτυχίες των άλλων ίσως ακόμα και των δικών τους και για το πόσο πολύ λείπει η ενσυναίσθηση από τις ψυχές των πρωταγωνιστών αλλά και η αυτοπεποίθηση μέχρι να έρθει η κάθαρσις.

Η γλώσσα τόσο προσιτή και απόλυτα ρεαλιστική που διαβάζει κανείς το βιβλίο σε μια ώρα.

Και στο τέλος …η Μάκκα μας λύνει το ερώτημα «τι κάνουμε όταν η ζωή μας δίνει λεμόνια;».

Θυμάμαι μικρή που είχα χαμηλό σίδηρο και ο γιατρός μου είχε δώσει την εντολή να πίνω σκέτη φυσική λεμονάδα. «Ένα λεμόνι ισούται με σαράντα πορτοκάλια!» μου έλεγε. «Δεν γίνεται να φάω σαράντα πορτοκάλια;» ρωτούσα εγώ.

Αυτό θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο.Αξίζει να το πάρετε!

Περίληψη

Πού πάνε οι αγάπες όταν πεθαίνουν;

Τι µας δίνει δύναµη να νικήσουµε τους φόβους µας;

Χάνονται οι άνθρωποι στις χαραµάδες του χρόνου;

Πόσο πονάει µια «σφαλιάρα» ψυχής;

Ζουν ήρωες ανάµεσά µας;

Πώς µετριέται η ζωή ενός παιδιού;

Γιατί οι δρόµοι είναι γεµάτοι βελόνες;

Τι κάνεις όταν η ζωή σού δίνει λεµόνια;

Είκοσι ιστορίες, βουτηγµένες στα σκοτάδια της ζωής, παλεύουν να βγουν στο φως. Ψάχνουν την αποδοχή, την αγάπη, τη λύτρωση, τη συµπόνια που όλοι έχουµε µέσα µας. Γυρεύουν έναν κόσµο αλληλεγγύης, έναν κόσµο καλύτερο.

"Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια"

Μάκκα, Μαντώ

Η Μαντώ Μάκκα γεννήθηκε τον Μάιο του 1980 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κλασσικό Λύκειο Αναβρύτων. Παρακολούθησε µαθήµατα Οικονοµικών & Marketing, ∆ηµιουργικής γραφής µε τη Στεύη Τσούτση και Εικαστικών & Ιστορίας Τέχνης µε την Άννα Παππά. Παράλληλα ζωγραφίζει και κατασκευάζει κοσµήµατα από πέτρα. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί στο διαδίκτυο. Έχει εργαστεί ως Καθηγήτρια Αγγλικών και ως διαχειρίστρια διαδικτυακών εφηµερίδων. Το παραµύθι της «Τα ροζ Χριστούγεννα» περιλήφθηκε στο βιβλίο «Santa Παραµύθια, 22 Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» των εκδόσεων Νίκας. Η συλλογή διηγηµάτων «Όταν η ζωή σού δίνει λεµόνια» είναι το πρώτο της βιβλίο. Στον δικό της ονειρικό κόσµο δεν έχει θέση η αδικία και η ζωή πάντα νικάει.

ISBN13 9789602963258
Εκδότης ΝΙΚΑΣ
Σειρά
Χρονολογία Έκδοσης Ιούνιος 2021
Αριθμός σελίδων 104
Διαστάσεις 21×14
Επιμέλεια ΤΣΟΥΤΣΗ Γ. ΣΤΕΥΗ

@vsgourelli

Vicky Sgourelli Author /Publisher at Books with Shoes Publications and Unspotted magazine, EFL/SEN Teacher and Head Director of studies and founder of L.O.V.E (Learn Only Via Empathy) private Language school.