//

“Ευπαθείς μαϊμούδες” του Γιώργου Σπυράκη

της Κατερίνας Σιδέρη

1 min read

Οι ευπαθείς μαϊμούδες, αποτελούν ένα μυθιστόρημα βασισμένο στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε πρόσφατα σε σχέση με τον κορονοϊό, ο οποίος έπληξε την υφήλιο. Με την πένα του Γιώργου Σπυράκη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου υπάρχει στο τέλος της παρουσίασης,  θα μεταφερθούμε σε μια πολυκατοικία της Φωκίωνος Νέγρη στα μέσα του Μάρτη του 2020 και θα ζήσουμε μαζί με τους συγκατοίκους της, τις τρομερές πρώτες ημέρες του εγκλεισμού των κατοίκων λόγω της πανδημίας.

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει στον δεύτερο όροφο, ο φοιτητής του πρώτου, ο ιερέας του τρίτου που ζει δίπλα στον ελαφρών ηθών γυναικείο πειρασμό, ο δάσκαλος με τη γυναίκαι και τα δυο τους παιδιά στον τέταρτο, ο ηλικιωμένος κουβανός του πέμπτου και ο υπερπροστατευτικός και μοναχικός τους θυρωρός, αποτελούν τους ήρωες του βιβλίου, αλλά και τα μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας  που θα προσπαθήσουν να βρουν διεξόδους κατά την περίοδο του εγκλεισμού όπως επίσης και τις αφορμές εκείνες που θα τους φέρουν πιο κοντά, θα τους ενδυναμώσουν και θα τους παροτρύνουν να συνεχίζουν να ζουν με σθένος αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι ανόμοιοι χαρακτήρες, δίνουν το δικό τους στίγμα στην πανδημία, βιώνουν με διαφορετικό τρόπο την κατάσταση και προσπαθούν να βρουν λύσεις για τους ίδιους ή για τους αγαπημένους τους, προκειμένου να τους προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και χαράς.

Το άγχος του άγνωστου ιού, τα ακαταλόγιστα ψώνια, ο παραλογισμός του νου και ο πανικός της αποκοπής από τον έξω κόσμο, ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου, φέρνοντας στη μνήμη του αναγνώστη τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε η ανθρωπότητα 2 χρόνια πριν.

Οι κρυφές αλήθειες του Μάρκου για το δωμάτιο του πέμπτου ορόφου, η διαφυγή του Βασίλη στην ταράτσα της πολυκατοικίας, το οργανωμένο σχέδιο της Ελένης προκειμένου να παίξει τάβλι ο κυρ Νίκος, το σαξόφωνο και τα δειλά βήματα του Κωνσταντίνου προς τη μουσική, η αμαρτωλή σχέση του πατέρα Θεόφιλου και η ιδέα διοργάνωσης μιας γιορτής στην ανανεωμένη και μεταμορφωμένη ταράτσα της πολυκατοικίας που έχει θέα την Ακρόπολη και που πολλοί ένοικοί της δε γνώριζαν, θα κρατήσουν συντροφιά στον αναγνώστη και θα του μεταλαμπαδεύσουν τη χαρά που κρύβεται στα μικρά καθημερινά πράγματα και την επίδραση που προσφέρει η αποδοχή της αγάπης.

Ο Γιώργος Σπυράκης θα καταφέρει να αφυπνίσει τη συνείδηση του αναγνώστη, μέσα από τις εμμονές και τις ψευδαισθήσεις, τις  ασθένειες του σώματος και του μυαλού, αλλά και τις ανείπωτες μοναχικές παρουσίες κρυμμένες πίσω από το πέπλο του φόβου που φωλιάζουν στα άδυτα της πολυκατοικίας.

Η γιορτή στην ταράτσα θα παρασύρει και τον κόσμο από τα διπλανά κτίσματα, ενόσω ένα απρόσμενο γεγονός θα ανατρέψει το σκηνικό και τη διάθεση όλων και θα σταθεί η αφορμή για ένα ακόμη μετέωρο συμβάν ενός από τους ενοίκους.

Όμορφο και ρεαλιστικό βιβλίο, με κοινά χαρακτηριστικά που ο καθένας μας θα ανακαλύψει για τον εαυτό του, μιας και όλοι μας αποτελέσαμε μέλη της πανδημίας και σε όλων την ψυχή λίγο – πολύ, έχουν καταγραφεί γνώριμα συναισθήματα με εκείνα των ενοίκων.

Η φράση που επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας από το βιβλίο με τον εύστοχο τίτλο «ευπαθείς μαϊμούδες», είναι η παρακάτω:

Το μόνο όριο, είναι ο εαυτός του καθενός και τίποτα άλλο…

Ο Γιώργος Σπυράκης γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι δικηγόρος, απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Δημιουργικής Γραφής” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιμελητής λογοτεχνικών κειμένων. Γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα, αρθρογραφεί σε sites και blogs, αναζητώντας κάτι απ’ τα παιχνίδια του νου μας.

Είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής για το τμήμα δημιουργικής γραφής στο ΣΔΕ φυλακών Κορυδαλλού, όπου και διδάσκει στους μαθητές-κρατούμενους. Από τη LIBRON Εκδοτική κυκλοφορεί και το μυθιστόρημα με τίτλο “ε.σύ”.  Το μυθιστόρημα Ευπαθείς μαϊμούδες, είναι το τέταρτο βιβλίο του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις LIBRON.


Ευπαθείς μαϊμούδες

Γιώργος Σπυράκης
Αθήνα
LIBRON Εκδοτική
2021
σ. 360
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5427-57-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.99€ Φ.Π.Α.: 6%

Περίληψη:

Φωκίωνος Νέγρη 23α, Μάρτιος 2020.
Σε μια πολυκατοικία-υπόδειγμα, ο θυρωρός κάνει τα πάντα για να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού, παλεύοντας με το παρελθόν που τον έχει στιγματίσει.
Ο φοιτητής του πρώτου σπάνια ξεμυτίζει, καταλήγοντας αγκαλιά με ένα σαξόφωνο.
Οι ένοικοι στον δεύτερο έχουν πλέον γεράσει και χορεύουν στην ταράτσα, αλλάζοντας συνήθειες ετών.
Ο πάτερ Θεόφιλος αυτοαναιρείται στο διαμέρισμά του, απέναντι απ’ την «Κυρία του Τρίτου» η οποία μόνο επισκέψεις δέχεται και διαρκώς κάτι περιμένει.
Η οικογένεια του τετάρτου, με τον δάσκαλο να επιμένει, την Αγγελική ακόμα να ψάχνεται και μια πεθερά ανάμεσά τους, βιώνει την αλλαγή για πρώτη φορά.
Ένας Κουβανός που ζει στον πέμπτο έχει αφεθεί στις αναμνήσεις και σε όση ζωή ακόμα, με την αρρώστια να κοχλάζει στα πνευμόνια του.Ένα δέμα που ποτέ δεν παραδόθηκε,
η μεταστροφή στο θυμικό των ενοίκων,
ένα ζευγάρι μισοσπασμένα γυαλιά,
η γη που σείεται στον έρημο πεζόδρομο,
ένας πίνακας γεμάτος μυστικά,
το διαμέρισμα του πέμπτου• ακόμα κλειστό
και μια συναυλία που ξεσηκώνει τη γειτονιά
λίγο πριν όλα αλλάξουν.