/

Rocio Bonilla, Ο παππούς μου κι εγώ, εκδόσεις Φουρφούρι

Βιβλιοπαρουσίαση

1 min read
Ο παππούς μου κι εγώ
Ο παππούς μου κι εγώ

Βιβλιοπαρουσίαση | Rocio Bonilla, Ο παππούς μου κι εγώ, εκδόσεις Φουρφούρι

Ένα τρυφερό βιβλίο, που όσο οι αναγνώστες φτάνουν στις τελευταίες σελίδες, τόσο περισσότερο συγκινούνται, είναι αυτό σε κείμενο και εικονογράφηση του Rocio Bonilla με τίτλο Ο παππούς μου κι εγώ, από τις εκδόσεις Φουρφούρι.

Η αφήγηση θυμίζει παιδική έκθεση με τιμώμενο πρόσωπο έναν παππού: τον παππού Θανάση του εγγονού Νίκου.

Ο μικρός Νίκος είναι αυτός που αφηγείται κι έτσι δείχνει να δικαιολογούνται οι επαναλήψεις των ρημάτων, καθώς και αυτή η παιδική αφέλεια στην έκφραση, καθώς ο μύθος εξελίσσεται.

Το θέμα, όμως, του βιβλίου, και αυτό που θέλει να αφήσει βαθιά μέσα μας, δεν είναι και τόσο παιδικό. Ξυπνάει και μνήμες παιδικές.

Στις σελίδες παρουσιάζονται παππούδες και γιαγιάδες, εγγόνια, γειτονόπουλα και άλλα φιλαράκια. Ο κόσμος των ηλικιωμένων σε σχέση με αυτόν των παιδιών είναι εντελώς διαφορετικός, λόγω του μεγάλου άλματος της κοινωνικής, πολιτιστικής, τεχνολογικής εξέλιξης. Όμως, αν και οι κόσμοι τους διαφορετικοί -και μοιραία και οι αναμνήσεις τους- βρίσκουν πολλά σημεία που εφάπτονται, συνδέονται, επικοινωνούν. Κι αυτά έχουν να κάνουν με τη συναισθηματική εξέλιξη και επάρκεια.

Με την απουσία των μεσηλίκων στο βιβλίο, τα δύο άκρα, δηλαδή τα παιδιά από τη μια και οι παππούδες με τις γιαγιάδες από την άλλη, συναντιούνται και ενώνονται με ισχυρούς δεσμούς αγάπης, τρυφερότητας, έγνοιας, ευθύνης. Οι ρόλοι εναλλάσσονται και ανεπαίσθητα περνούν τα μηνύματα της αξίας και της σημασίας που έχει η κάθε στιγμή, η κάθε εμπειρία, η κάθε περιπέτεια, η κάθε ηλικία.

Περίληψη:

Γιατί η σχέση μεταξύ εγγονών και παππούδων είναι μοναδική!
Η μαμά μου λέει: «Ο παππούς κι εσύ μοιάζετε σαν δυο σταγόνες νερό!»
Αν και δεν ξέρω γιατί το λέει αυτό… Μάλλον επειδή του παππού, όπως κι εμένα, δεν του αρέσει το σπανακόρυζο.

Η σχέση μεταξύ εγγονών και παππούδων αποτυπώνεται γλαφυρά στο χαρτί μέσα από την ζεστή εικονογράφηση, ενώ οι ιστορίες του Νίκου και του παππού του, Θανάση, ξεδιπλώνονται στις σελίδες του.

Με τον παππού μου βολτάρουμε μαζί με τα ποδήλατα, διαβάζουμε, πάμε μερικές μέρες διακοπές το καλοκαίρι, ψωνίζουμε στη λαϊκή αγορά, τρελαινόμαστε για το γρήγορο τρενάκι στο λούνα-παρκ, τρώμε κρυφά σοκολάτες και περνάμε μαζί ζωή και κότα. Τον λατρεύω τον παππού μου.

 


 

Rocio Bonilla
Μετάφραση: Ειρήνη Γεούργα
Αθήνα
Φουρφούρι – Brainfood
2022
σ. 48
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5488-38-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Abuelos, pirañas y otras historias
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.99€ Φ.Π.Α.: 6%

 

 

 

 

@spolitou

Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.