//

Κιμ Τζιγιάνγκ, γεννημένη το 1982

Τσο Ναμ-Τζου Μετάφραση: Αλεξάνδρα Κονταξάκη

1 min read
Κιμ Τζιγιάνγκ γεννημένη το 1982

Έτυχε να διαβάσω την αγγλική εκδοχή του βιβλίου και δεν μπορώ να πω ότι τα γεγονότα με εκπλήσσουν.Φυσικά στην Ελλάδα ο σεξισμός, ο μισογυνισμός και οι διακρίσεις βάση φύλου είναι σε καλύτερη μοίρα από την Νότια Κορέα, αλλά συνεχίζει να υπάρχει και να ανθίζει.

Ένα παράδειγμα κοινό σε κάθε πατριαρχική κοινωνία είναι το σημείο που οι γυναίκες έπρεπε να απολογηθούν στα πεθερικά επειδή γέννησαν κορίτσι. Η μητέρα της Κιμ συνέχιζε να μένει έγκυος μέχρι να αποκτήσει γιο.Και η Κιμ η ίδια είναι ένα ερείπιο όταν η καταπίεση και το τραύμα αποφασίζει να της χτυπήσει την πόρτα με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο.

Για τους υπόλοιπους είναι απλά άρρωστη…

Ένα καταπληκτικό βιβλίο.Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Κριτικές :

https://www.theguardian.com/books/2020/feb/19/kim-jiyoung-born-1982-cho-nam-joo-bestseller-review

Περίληψη:

Η Κιμ Τζιγιάνγκ ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα στα περίχωρα της Σεούλ με την οικογένειά της. Είναι μια τριαντάχρονη σύγχρονη γυναίκα που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη δουλειά της, για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανατροφή της νεογέννητης κόρης της, κάνοντας μια επιλογή που θεωρείται κοινωνικά αυτονόητη για πάρα πολλές Κορεά­τισσες. Σύντομα όμως αρχίζει να εκδηλώνει παράξενα συμπτώματα που θορυβούν τον άντρα της, τους γονείς και τα πεθερικά της: «μεταμορφώνεται» υποδυόμενη τις ζωές άλλων γυναικών, ζωντανών αλλά και νεκρών, γνωστών αλλά και αγνώστων. Καθώς βυθίζεται όλο και βαθύτερα σε αυτή την ψύχωση, ο σύζυγός της τη στέλνει σε ψυχίατρο.
Ολόκληρη η ζωή της Τζιγιάνγκ αρχίζει τότε να ξεδιπλώνεται μέσα από μια παγερή, απόκοσμα αποσπασματική τριτοπρόσωπη αφήγηση, εμποτισμένη με ετερόκλητα στοιχεία απογοήτευσης, επιμονής και υποταγής. Γεννημένη το 1982 και έχοντας το πιο κοινό κοριτσίστικο όνομα στην Κορέα, η Τζιγιάνγκ σύντομα γίνεται η παραμελημένη μεγάλη αδελφή ενός αγοριού που μεγαλώνει σαν πριγκιπόπουλο.Η συμπεριφορά της αστυνομεύεται διαρκώς από τις ανδρικές φιγούρες γύρω της, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο πατέρας της κατηγορεί εκείνη, όταν οι άντρες την παρενοχλούν αργά τη νύχτα. Ένα δυνατό διεθνές μπεστ σέλερ, που στάθηκε αφετηρία για το νέο φεμινιστικό κίνημα της Κορέας, παρακολουθεί την ψυχική κατάπτωση μιας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με τον παγιωμένο μισογυνισμό.

Κιμ Τζιγιάνγκ, γεννημένη το 1982

Τσο Ναμ-Τζου
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Κονταξάκη
Αθήνα
Μίνωας
2022
σ. 180
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-02-1831-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: κορεατικά μετάφραση από αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Kim Jiyoung, Born 1982

@vsgourelli

Vicky Sgourelli Author /Publisher at Books with Shoes Publications and Unspotted magazine, EFL/SEN Teacher and Head Director of studies and founder of L.O.V.E (Learn Only Via Empathy) private Language school.