Παλιότερα, σχεδόν καθημερινά, η προσοχή μου μπορούσε να αποσπαστεί πολλές φορές. Μερικές δικαίως και μερικές από δική μου απροσεξία. Δυσκολευόμουν να επανέλθω και να είμαι focused.
Καθώς η καθημερινότητά μου έτρεχε και τρέχει σε φρενήρεις ρυθμούς, μιλάω με πολύ κόσμο και κάνω πολλά ταυτόχρονα συν του ότι είναι κι η μικρή μου κόρη στο σπίτι και μπορεί οι φωνές της να ακουστούν μέχρι το ισόγειο (βρίσκομαι στον 7ο όροφο).
Ενώ άρχισα να χρησιμοποιώ από νωρίς το time blocking, δεν σου κρύβω ότι αρκετές φορές ξέφευγα από αυτό και διαπίστωνα ότι έπαυα να είμαι focused. Κι αυτό μπορεί να συνέβαινε αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Συζητώντας και με συνεργάτες, διαπίστωνα ότι και σε αυτούς συνέβαινε το ίδιο.
Αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι πρέπει να ανακαλύψω τρόπους να το σταματήσω.
Οι περισπασμοί είναι πολλοί, το ξέρουμε όλοι. Είμαστε σε μια οθόνη μπροστά, το διαδίκτυο μάς φλερτάρει συνεχώς: να μπω να ελέγξω τα mail μου, να δω λίγο τα social media μου, να απαντήσω σε σχόλια, να δω το κινητό μου και τόσα άλλα.
Η απόσπαση της προσοχής, μερικές φορές, οδηγεί σε αναβλητικότητα η οποία δεν πρέπει να μας χαρακτηρίζει όταν έχουμε projects να τρέχουν και τα deadlines να πλησιάζουν απειλητικά. Προσωπικά, αν χάσω κάποια ώρα από τους περισπασμούς, στη διάρκεια της μέρας, την αναπληρώνω με βραδυνή αλλά στην τελική γιατί να το κάνω αυτό ενώ μπορώ να παραμένω focused; Και αυτό κάνω πλέον.
Αν θέλεις κι εσύ να παραμένεις focused σε κάθε εργασία που ασχολείσαι και οι περισπασμοί να είναι ανύπαρκτοι για σένα, δες παρακάτω τι μπορείς να κάνεις:
Αρχικά, να θυμάσαι ότι όλα είναι σημαντικά αλλά έχουν τη δική τους ώρα! Έτσι, τώρα θα μιλήσουμε πώς να παραμένουμε συγκεντρωμένες στην εργασία μας.
1. Χώρισε την εργασία σου σε μέρη/κομμάτια που μπορείς να τα ολοκληρώσεις με μεγαλύτερη συγκέντρωση ή και διάθεση (για όταν αυτή είναι πιο απαιτητική).
Πχ αν έχεις αναλάβει τη διαχείριση και το ξεσκαρτάρισμα του email ενός πελάτη και αυτά είναι χιλιάδες, απλώς ξεκίνα με τα πρώτα 100. Συνέχισε με τα επόμενα 100 και σιγά σιγά θα δεις ότι θα ολοκληρώσεις την εργασία που ανέλαβες με άνεση και καλή διάθεση.
2. Χρησιμοποίησε ένα ρολόι ή μια εφαρμογή, με το οποίο θα καταμετράς μια εργασία σου πχ χρειάζεται να κάνεις αναβάθμιση το blog σου.
Ξεκίνα μία μία σελίδα και χρονομέτρα τον εαυτό σου. Μπορεί να αποβεί και διασκεδαστικό και να το ολοκληρώσεις χωρίς να σε αποσπάσει κάτι και πολύ πιο γρήγορα. Μην βιαστείς. Φρόντισε να έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι ώστε να γίνει, η δουλειά, σωστά!
3. Χρησιμοποίησε την τεχνική pomodoro.
Είναι μια μέθοδος διαχείρισης χρόνου που αναπτύχθηκε από τον Φραντσέσκο Τσιρίλο στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μπορείς να την εφαρμόσεις για πολλές εργασίες χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο. Χρησιμοποιείς το χρονόμετρο για να «σπάσεις» τις πιο χρονοβόρες εργασίες σε 25λεπτα χρονικά διαστήματα που αποκαλούνται «pomodoro».
Τα πέντε βήματα της τεχνικής αυτής είναι:
- Αποφασίζεις ποιες εργασίες θα εντάξεις σε αυτή τη διαδικασία
- Ρυθμίζεις το χρονόμετρο για τα πρώτα 25 λεπτά
- Εκτελείς την εργασία μέχρι τη λήξη του χρονομέτρου
- Κάνεις ένα 5λεπτο διάλειμμα
- Όταν ολοκληρώσεις 4 «πομοντόρο» κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα των 15–20 λεπτών
4. Χρησιμοποίησε ένα time blocking.
Είναι, ουσιαστικά, ένα έντυπο χωρισμένο ανά μέρα (κάθετα) και ανά μια ώρα (οριζόντια) όπου καταγράφεις τις εργασίες σου και το τηρείς ευλαβικά. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιείς το google calendar. Πάντα να υπολογίζεις και τα διαλείμματά σου. Είναι σημαντικά για να παραμένεις παραγωγική πάντα!
5. Ανάθεσε σε άλλον.
Όταν η εργασία που είναι να φέρεις εις πέρας είναι πολύ απαιτητική, κάτι που δεν σου αρέσει ή δεν είναι καλή μέρα για σένα αλλά έχεις ένα πιεστικό deadline, τότε κάνε διαμοιρασμό.
Ζήτα βοήθεια! Δεν είναι κακό.
Προσωπικά, εκτός από το time blocking που αναφέρω στην αρχή ότι με βοήθησε, με έχει βοηθήσει και ο διαμοιρασμός. Έχω 2 καλές συνεργάτιδες οι οποίες είναι δίπλα μου και με βοηθούν όποτε χρειαστεί.
Τι λες; Θα τα δοκιμάσεις; Θα μου στείλεις μήνυμα να μου πεις τα αποτελέσματα που είχες;
Καλή επιτυχία!
Κατερίνα Τσαμπά
Μπορείς να με βρεις εδώ www.writingcoach.gr