Επιμέλεια κι Άγιος ο Θεός

της Κατερίνας Τσαμπά

1 min read

Ο τίτλος διόλου τυχαίος κι αυτό γιατί τον τελευταίο καιρό βρίσκω σε πολλά απ’ τα βιβλία που διαβάζω ένα σωρό λάθη κι αναρωτιέμαι… επιμέλεια δεν έχουν κάνει;

Είμαι η Κατερίνα και εκτός από καλά είμαι και επιμελήτρια σε δύο εκδοτικούς οίκους αλλά και με πολλές συνεργασίες σε κείμενα. Από μικρή με ενδιέφερε η ελληνική γλώσσα και να μιλάω σωστά. Κάποιες φορές, μάλιστα, διόρθωνα τους άλλους κάτι που τελικά ενοχλούσε οπότε το σταμάτησα.

Έφτασε η στιγμή, όμως, και το 2015 εκπαιδεύτηκα στην επιμέλεια και τώρα πια είμαι επαγγελματίας, οπότε έχω το «άλλοθι» να σας διορθώνω. Απλώς υπόσχομαι να το κάνω με όμορφο τρόπο. Αστειεύομαι φυσικά.

Τελευταία, απογοητεύομαι από τη νεοελληνική κι αυτό δεν σημαίνει ότι αγαπώ ή αγάπησα ποτέ την αρχαία, αλλά απλώς ότι δεν μου αρέσουν οι αλλαγές που έχουν εισάγει και αυτές που ακούγεται ότι θα εισάγουν. Δεν διανοούμουν ας πούμε να γράφω «δε διανοούμουν» ή το μην χωρίς το τελικό νι. «Μη μιλήσεις»; Μου «κλωτσάει» στο μάτι και ταυτόχρονα μου το γυρνάει κιόλας. Επίσης, δεν μπορώ να φανταστώ να καταργήσουν όλα τα ι, η, υ και να τα κάνουν γιώτα. Ή το ωμέγα και να το κάνουν κι αυτό όμικρον. Γιατί; Για ευκολία; Και η ομορφιά; Εύχομαι να μην προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές ή ήδη να ανακοινώσανε ότι δεν θα το κάνουν.

Είμαι παλιάς κοπής. Έτσι τα έχω μάθει και χαίρομαι που οι εκδοτικοί οίκοι με τους οποίους συνεργάζομαι ακολουθούν αυτή τη γραμμή.

Χωρίς, λοιπόν, να αναφερθώ σε αυτά -που πλέον γίνονται αποδεκτά (τι να κάνουμε)-, θα μιλήσω σήμερα για βιβλία που έχουν πέσει στα χέρια μου και δυστυχώς η επιμέλεια ήταν απούσα.

Βιβλία που μάλιστα μιλούν για τη συγγραφή, δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι σχεδόν σε κάθε σελίδα, υπήρχαν λάθη και παραλείψεις και μάλιστα παιδαριώδεις. Η επιμέλεια ήταν απούσα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είχε εξαιρετικό περιεχόμενο, απλή γραφή με ροή, με πολύ σημαντικές πληροφορίες που διαβάζονταν εύκολα κι όμως με χάλασαν τα λάθη. Τόσο που δεν θα το προτείνω σε κανέναν.

Με στεναχωρεί, με απογοητεύει αλλά με θορυβεί παράλληλα γιατί, οκ πες ότι εγώ έχω το μικρόβιο και το άτιμο το μάτι μου θα πέσει στο λάθος, αυτοί που διαβάζουν για να μάθουν; Θα τα μάθουν λάθος! Γιατί λοιπόν;

Θυμάμαι μια άλλη περίπτωση, εμένα σε έκθεση βιβλίου, να πέφτει το μάτι μου σε ένα νέο εκδοθέν βιβλίο γνωστής ψυχολόγου και με ιδιαίτερη περιέργεια ξεκίνησα να το ξεφυλλίσω. Η πρώτη (ΠΡΩΤΗ) σελίδα είχε λάθος. Το έκλεισα, το άφησα στον πάγκο, του ευχήθηκα καλό του ταξίδι και αποχώρησα ησύχως.

Αλήθεια, δεν θα το καταλάβω ποτέ. Αν είχα εκδοτικό οίκο θα προτιμούσα να βγάλω λιγότερα βιβλία τον χρόνο παρά να κάνω γρήγορες εκδόσεις χωρίς να δώσω την πρέπουσα προσοχή στην επιμέλεια αλλά και στη διόρθωση!

Και εδώ θέλω να σας πω τις διαφορές τους. Προσωπικά τις έχω άμεσα συνδεδεμένες αυτές τις δυο εργασίες αλλά εγώ είμαι εγώ. Η διόρθωση είναι αυτή που θα κάνει το βιβλίο καθαρό από λάθη και η επιμέλεια που θα έρθει να το «χτενίσει» για να βγει έξω στον κόσμο και να αγαπηθεί.

Προσωπικά, κάνω και τις δυο. Δεν μπορώ να διορθώσω χωρίς να επιμεληθώ και να επιμεληθώ χωρίς να διορθώσω.

Αναντίρρητα, όμως, δεν υπάρχει βιβλίο εκεί έξω που να μην έχει τουλάχιστον ένα λάθος. Οπότε, οκ, συμβιβαζόμαστε με αυτό αλλά από την άλλη ας ευχηθούμε να μην υπάρχουν τόσα λάθη και παραλείψεις που η επιμέλεια θα τα εντόπιζε εύκολα.

Γιατί, τελικά, αυτά τα παραμελημένα βιβλία κουράζουν. Και είναι κρίμα.

Κατερίνα Τσαμπά – Writing Coach – Επιμελήτρια

www.writingcoach.gr


BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Ονομάζομαι Κατερίνα Τσαμπά, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί με
αποκαλούν τολμηρή και μάλλον η ψυχούλα μου το ξέρει, μιας και αποφάσισα στα 47 μου
να κάνω αλλαγή στα επαγγελματικά μου. Έτσι, μετά από 24 συναπτά χρόνια στον λογιστικό
κλάδο, επιτέλους αποφάσισα να κάνω αυτά που αγαπάω και βρίσκομαι στον χώρο του
βιβλίου, παρέχοντας υπηρεσίες επιμέλειας, κειμενογράφησης και writing coaching.
Από τότε μετράω συνεργασίες με 2 εκδοτικούς οίκους στην επιμέλεια βιβλίων, πολλές στην
επιμέλεια κειμένων, άλλες τόσες στην κειμενογράφηση και αρκετές ακόμα στο writing
coaching. Δεν σταματώ εδώ. Οι ιδέες ρέουν συνεχώς.
Ακόμα, αγαπώ να αρθρογραφώ είτε στο site μου είτε σε άλλα αγαπημένα site που μου
κάνουν την τιμή να φιλοξενούν κείμενά μου.
Το μότο μου είναι «ποτέ μην σταματάς να κυνηγάς τα όνειρά σου».