Το νέκταρ των Θεών

Καλώς ήρθατε στην γη της Αριουσίας!

1 min read
Το νέκταρ των Θεών

Βορειοδυτική Χίος! Αμανή!

Καλώς ήρθατε στην γη της Αριουσίας!

Η γη της παραγωγής του πιο φημισμένου κρασιού της ελληνικής αρχαιότητας. Η γη στην οποία εδώ και χρόνια αναβιώνει η καλλιέργεια της αμπέλου και η σύγχρονη παραγωγή εκλεκτών κρασιών.

Ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παρήγαγε η Χίος στην αρχαιότητα ήταν το κρασί. Την ευλογία στο νησί έδωσε ο θεός Διόνυσος. Ο Οινοπίων, που θεωρήθηκε γιος του Διονύσου, έμαθε στους Χιώτες να φυτεύουν και να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το μαύρο κρασί.

Ο Οινοπίων είχε κατά την παράδοση πέντε γιους, τον Τάλον, τον Ευάνθη, τον Μέλανα, τον Σάλαγον και τον Αθάμαντα. Αυτούς σχετίζει ο ιστορικός Ζολώτας με τις πέντε, πιθανότατα, ποιότητες του Χιώτικου κρασιού.

Η περιοχή  ανάμεσα στα όρη Πελινναίο και Αμανή, στην Βορειοδυτική Χίο, που υπόκειται σε ιδιάζουσες κλιματολογικές συνθήκες εξαιτίας των υψηλών οροσειρών της ανατολικής πλευράς του νησιού, αναφέρεται από αρχαιοτάτων χρόνων ως Αριουσία  περιοχή, η οποία και αποτελούσε ένα από τα πιο ένδοξα ονόματα στα χρονικά του κρασιού.

Αναμφισβήτητα, από τα κρασιά της Χίου – η οποία εκτός από μαστιχοπαραγωγός υπήρξε και οινοπαραγωγός – το καλύτερο ήταν ο «Αριούσιος οίνος», ο οποίος ήταν διάσημος σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Τα Χιώτικα πλοία τον πήγαιναν παντού. Έκανε την εμφάνισή του στα πιο δαπανηρά και πολυτελή συμπόσια και κείμενα αρχαίων Λατίνων και Ελλήνων ποιητών αναφέρονται στην φήμη και την ποιότητά του. Στην εποχή της Βυζαντινής κυριαρχίας έχαιρε ιδιαίτερης προτίμησης από τους ευγενείς και τους ίδιους τους αυτοκράτορες.

Κανείς δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για την εξαιρετική του ποιότητα. Νέκταρ, ποτό των θεών, τον είπαν οι ποιητές, Ομηρικό κρασί το ονόμασαν οι περιηγητές.

Επί 1500 χρόνια, το όνομα του Αριούσιου οίνου ηχούσε στα αφτιά των οινοφίλων του Αιγαίου, όπως ηχεί στα δικά μας το όνομα του Bordeaux κατά τα τελευταία 150 χρόνια.

Σήμερα, καλλιεργούνται οι ίδιες τοπικές ερυθρές ποικιλίες, οι οποίες μάλιστα αποτελούν μία ακόμα μοναδική καλλιέργεια της Χίου! Κυρίαρχη ποικιλία είναι το Χιώτικο κρασερό, η ερυθρή ποικιλία που δεν καλλιεργείται πουθενά αλλού στην Ελλάδα και δίνει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά!