Nέες Κυκλοφορίες από Εκδόσεις Καστανιώτη

1 min read

Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο
Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
2022
σ. 384
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-7010-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Συγγραφείς απ’ όλο τον Κόσμο
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%

Περίληψη:

Ο Τζίμι νομίζει ότι η ζωή του στη Νέα Υόρκη είναι τέλεια. Ο πατέρας του είναι επίτροπος στον καθεδρικό ναό του Μπρούκλιν, η μητέρα του μια ευτυχισμένη νοικοκυρά και εκείνος ετοιμάζεται να μπει στο πανεπιστήμιο. Όταν όμως η γιαγιά του αρρωσταίνει και ο ίδιος αποφασίζει να ταξιδέψει στο Περού προκειμένου να τη φροντίσει, έρχεται σε επαφή με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι τον σπρώχνουν προς ένα σκοτεινό παρελθόν που αγνοούσε και που καλύτερο θα ήταν να μην είχε μάθει ποτέ. Στο νέο του βιβλίο ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο αφηγείται μια σπαρακτική επιστροφή στις ρίζες και συγχρόνως μια κάθοδο στην κόλαση. Ο νεαρός πρωταγωνιστής, διερευνώντας ακριβώς ένα οικογενειακό μυστικό, καλείται να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα του θρησκευτικού φανατισμού, της κατάχρησης εξουσίας, της παιδεραστίας και εντέλει τον πολύπλευρο συντηρητισμό μιας λατινοαμερικανικής κοινωνίας η οποία είναι ικανή να συγκαλύψει οποιοδήποτε έγκλημα μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η κατεστημένη τάξη των πραγμάτων. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τυφλή υπακοή; Από ποιο σημείο και έπειτα η σιωπή μάς κάνει συνενόχους και ενόχους; Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης που διαβάζεται σαν λογοτεχνικό θρίλερ.

Αγάπη

Χάνε Έρσταβικ
Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
2022
σ. 144
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-6984-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: νορβηγικά
Συγγραφείς απ’ όλο τον Κόσμο
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%

Περίληψη:

Αυτή είναι μια βραδυφλεγής ιστορία, η ιστορία της Βίμπεκε και του Γιον, μιας μητέρας και του γιου της, που μόλις έχουν μετακομίσει σε έναν μικρό απομακρυσμένο τόπο στα βόρεια της Νορβηγίας. Εκείνη, παρασυρμένη από τις σκέψεις της, έχει ξεχάσει ότι η επόμενη μέρα είναι σημαντική, ότι εκείνος έχει τα γενέθλιά του. Η Βίμπεκε, έχοντας στο μυαλό της έναν άντρα, πηγαίνει στη Βιβλιοθήκη καθώς ο Γιον, γνωρίζοντας ότι στα μέρη τους βρίσκεται ένα περιοδεύον λουναπάρκ, βγαίνει έξω με σκοπό να πουλήσει λαχνούς για την ομάδα του σχολείου του. Από το συγκεκριμένο χρονικό σημείο, κατά τη διάρκεια μιας κρύας νύχτας του χειμώνα, παρακολουθούμε τις πορείες τους ενώ παράλληλα διαφαίνεται μια απροσδιόριστη ανησυχία στην ατμόσφαιρα. Ένα σύντομο μυθιστόρημα που σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο η γλώσσα οικοδομεί τη δική της πραγματικότητα, αλλά και το πώς μια μητέρα και ένας γιος μπορούν να υπάρχουν σε δύο εντελώς χωριστούς κόσμους. Η απόσταση αυτή γίνεται αντιληπτή όχι μόνο ανάμεσα σε διαφορετικά ανθρώπινα όντα, αλλά και σε κάθε ανθρώπινο ον ξεχωριστά. Η Αγάπη καταδεικνύει τις ενίοτε μοιραίες συνέπειες μιας τέτοιας απόστασης.

Ραντεβού με τη Λαίδη

Ματέο Γκαρσία Ελισόντο
Μετάφραση: Αγγελική Αλεξοπούλου
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
2022
σ. 192
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-6800-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Συγγραφείς απ’ όλο τον Κόσμο
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%

Περίληψη:

«Ήρθα στο Σαποτάλ για να πεθάνω, επιτέλους. Με το που πάτησα το πόδι μου στο χωριό, ξεφορτώθηκα όλα όσα είχα στις τσέπες μου: τα κλειδιά του σπιτιού που εγκατέλειψα στην πόλη, το πλαστικό χρήμα και ό,τι έφερε το όνομά μου ή τη φωτογραφία του προσώπου μου. Όλα κι όλα έχω τρεις χιλιάδες πέσος, διακόσια γραμμάρια όπιο κι ένα τέταρτο της ουγγιάς ηρωίνη, κι αυτά πρέπει να μου είναι αρκετά για να πεθάνω». Ο πρωταγωνιστής ετούτης της ιστορίας αναζητά το αμετάκλητο ραντεβού με τη Λαίδη που έχει τη μορφή άσπρης σκόνης, και κάπως έτσι ξεκινά ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας, στη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί με ανησυχαστικά πρόσωπα, με φαντάσματα νεκρών φίλων, με αναμνήσεις της μεγάλης πόλης που άφησε πίσω του αλλά και με το ίδιο το παρελθόν του. Ο νεαρός Ματέο Γκαρσία Ελισόντο, με ύφος μαυλιστικό που συνεπαίρνει τον αναγνώστη, αφηγείται ένα ταξίδι στην καρδιά του σκότους, την απόκοσμη κατάβαση στην κόλαση ενός εθισμένου που διεισδύει σε ένα μονοπάτι έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό, τον οποίο πλησιάζει όλο και περισσότερο. Το λογοτεχνικό ντεμπούτο ενός φέρελπι συγγραφέα.

Ελληνικά εγκλήματα 6
Αστυνομικές ιστορίες

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Δημήτρης Ποσάντζης
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
2022
σ. 368
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-6992-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Noir
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%

Περίληψη:

Ο Δώρος Αντωνιάδης εισέρχεται στο δαιδαλώδες μυαλό μιας γυναίκας προσπαθώντας να εξιχνιάσει ένα έγκλημα που όλα δείχνουν ότι προκλήθηκε από δική της διάδραση σε ταινία. Ο Ανδρέας Αποστολίδης αποκαλύπτει το πολιτικό παρασκήνιο της επίσκεψης του Ίαν Φλέμινγκ στην Αθήνα. Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος μάς συστήνει έναν άντρα «μαλθακό μέχρι απελπισίας», που τολμά να ορμήσει προς το άγνωστο. Ο Σέργιος Γκάκας μάς παρασύρει στον μοιραίο έρωτα ενός ιδιοκτήτη ψησταριάς για μια Ελληνοϊταλίδα ξεναγό. Η Τιτίνα Δανέλλη παρουσιάζει την ιστορία ενός «τραγικά γελοίου ανθρώπου». Ο Βασίλης Δανέλλης ανασύρει από τον «βυθό ενός υπόγειου ωκεανού» το χρονικό καταστροφής μιας οικογένειας. Η Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου διερευνά ένα πολύ περίεργο δυστύχημα στον Λευκό Πύργο. Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος ξετυλίγει την ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα ενός Έλληνα μετανάστη στο Αμβούργο. Ο Ιερώνυμος Λύκαρης ανατέμνει τα αίτια του θεαματικού φόνου ενός τραπεζίτη στο Ηρώδειο από κάποιον μεγαλέμπορο ναρκωτικών. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης συνοδεύει έναν Γάλλο συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας σε «πάρτι μετά φόνου». Ο Κώστας Μουζουράκης παρακολουθεί δυο «τελειωμένους» τύπους στην Όθρυ, στη δυστοπία του Covid-24. Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου με τον «κατοπτρισμό της Μέδουσας» επιχειρεί να ανιχνεύσει μια υπόθεση πιθανού φόνου. Η Χίλντα Παπαδημητρίου φέρνει στο φως το έγκλημα που διαπράχθηκε στο παλιό εργοστάσιο της Columbia. Η Μαρλένα Πολιτοπούλου έρχεται αντιμέτωπη με δυο πρωτοφανή εγκλήματα στο Χαλάνδρι, που μοιάζουν να συνδέονται. Ο Γιάννης Ράγκος αφηγείται την ιστορία της εκτέλεσης ενός εστέτ επιχειρηματία από κάποιον μεταμφιεσμένο σε Κοκκινοσκουφίτσα. Ο Φίλιππος Φιλίππου αναζητεί τον δολοφόνο της Γαβριέλλας, της περιβόητης Ρωσίδας ιερόδουλης.Ιστορίες που καθηλώνουν και κορυφώνουν την αγωνία, περιπλανήσεις σε λαβυρίνθους όπου καραδοκεί το απρόβλεπτο.

Συγγραφείς: Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου, Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Δανέλλης, Γιάννης Ράγκος, Δώρος Αντωνιάδης, Ιερώνυμος Λύκαρης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Κώστας Μουζουράκης, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Σέργιος Γκάκας, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Τιτίνα Δανέλλη, Φίλιππος Φιλίππου, Κώστας Θ. Καλφόπουλος, Χίλντα Παπαδημητρίου