Κυριάκος Χαρίτος

"Στο μυαλό μου το βιβλίο το λέω φυτολόγιο του τέλους."

1 min read

Ο Κυριάκος Χαρίτος γεννήθηκε στη Χαλκίδα και μεγάλωσε στην Αυστραλία. Σπούδασε στην Αθήνα και την Αγγλία. Έχει γράψει πέντε παιδικά βιβλία και ένα έργο ποίησης. Προσπαθεί.

Το βιβλίο σας έχει τίτλο Μικρή εγκυκλοπαίδεια του θανάτου και περιλαμβάνει έναν σεβαστό αριθμό κειμένων που το καθένα αναλύει και μια διαφορετική προσωπικότητα εκδημίας. Είναι ένα βιβλίο-γέννημα της πανδημίας ή εμπνευστήκατε τη μορφή και το θέμα του καιρό πριν από αυτήν;

Είναι πολλά χρόνια στο νου μου αυτός ο κατάλογος. Κρατούσα κάποιες σημειώσεις σε ένα κινητό θυμάμαι το 2012-2013;

Έχετε εκδώσει παιδικά βιβλία και ποίηση. Τώρα, έχουμε κάτι διαφορετικό. Σε ποια λογοτεχνική φόρμα και κατηγορία βιβλίου θα εντάσσατε το νέο σας πόνημα;

Δυστυχώς ξεφεύγει από τα είδη και αυτό δυσκόλεψε και τον εκδότη. Είναι καθαρή λογοτεχνία πάντως και ανόθευτη μυθοπλασία. Παρά το γεγονός πως καμώνεται κάτι επιστημονικό.

Σαγηνεύει η μελέτη για τα είδη θανάτου και η καταγραφή τους; Ο θάνατος εμπεριέχει σουρεαλισμό;

Θαρρώ καθόλου. Είναι ο υπέρτατος ρεαλισμός. Ο καταρεαλισμός. Η υπέρτατη πραγματικότητα που νοηματοδοτεί όλη μας τη ζωή. Υπάρχουμε από το τέλος μας.

Διπλός ο τίτλος σε κάθε καταγραφή, ένας στα ελληνικά κι ένας στα λατινικά. Έτσι, φαντάζει βασίλειο κι αυτός με επιστημονική ονομασία, όπως η Βοτανική και η Ζωολογία. Φυτό ή ζώο ο θάνατος; Ανήκει σε οικογένεια;

Στο μυαλό μου το βιβλίο το λέω φυτολόγιο του τέλους. Όπως εκείνα τα φυτολόγια που φτιάχναμε στο δημοτικό. Έτσι θέλω να μοιάζει. Και φυτό και άλλες φορές ζώο. Κάτι απόλυτα φυσικό. Εκεί έξω. Περιμένει να το συναντήσουμε.

Τόσοι θάνατοι κάτω από τη δική σας προσωπική ανάλυση. Άραγε, και τόσες ζωές; Θα μπορούσαμε να δούμε κάποια στιγμή από εσάς ένα βιβλίο με τίτλο “Μικρή εγκυκλοπαίδεια της ζωής”; Γενικότερα, σκέφτεστε η “Μικρή εγκυκλοπαίδεια” να επεκταθεί, όπου ο κάθε τόμος να έχει το δικό του θέμα;

Όχι με τη στενή έννοια που περιγράφετε. Ως απόλυτο καθρέφτισμα. Υπάρχει ωστόσο ένα έργο που είναι σε μορφή ακόμα πρωτόλεια και είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στη ζωή.

Έχετε σκεφτεί τον θάνατο που ταιριάζει στην εποχή μας;

Ναι. Είναι ένας θάνατος από διάσπαση.

Πού θα μπορούσαμε να σας συναντήσουμε ηλεκτρονικά αλλά και από κοντά;

Είμαι εδώ. Στην οθόνη που και εμείς γνωριστήκαμε. Στο δρόμο. Περιμένω.

 


Κυριάκος Χαρίτος

Μικρή εγκυκλοπαίδεια του θανάτου, 40> καταγραφές

Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος

Εκδόσεις: Στερέωμα

Αθήνα, 2022

ISBN: 978-618-5617-12-7

 

@spolitou

Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.