Η νέα “Disneyland ” της Ιαπωνίας

1 min read

Studio Ghibli Theme Park

H νέα  “Disneyland ” της Ιαπωνίας ανοίγει τις πόρτες της στους εκατομμύριους θαυμαστές της τον Νοέμβριο του 2022. Πρόκειται για το θεματικό πάρκο του award winning Studio Ghibli που θα στεγάζεται στην πόλη Nagakute, στο Japan’s Aichi Earth Expo Memorial Park, 90 μίλια από την πόλη του Κιότο, και 150 από το Τόκυο. Το θέρετρο αυτό υπολογίζεται να φιλοξενήσει εκατομμύρια θαυμαστές και να ενισχύσει τον τουριστικο μηχανισμό της Ιαπωνίας.

Το νέο τουριστικό πρόγραμμα ενίσχυσης της χώρας προσπαθεί να κορυφώσει την τουριστική δραστηριότητα των Otakus (anime fans) όπως αναφέρεται. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι φίλοι των anime (γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και mangas (γιαπωνέζικα κομιξ) που διασχίζουν το μισό ημισφαίριο για να φτάσουν στην γενέτειρα μερικών από των πιο δημοφιλών παιδικών και εφηβικών σειρών όπως το One piece, Naruto, Rururi Kenshi, Sailor moon, Card Captor Sakura, Dragon balls και φυσικά των πολυαγαπημένων Pokemon!

Μιγιαζακι

Ένας λόγος παραπάνω για όλους τους φανς της ιαπωνικής κουλτούρας, αποτελεί το θεματικό πάρκο του studio Ghibli που θα συμπεριλαμβάνει κτήρια βασισμένα στην εργογραφια του πολυβραβευμένου Χαγιάο Μιγιαζακι. Ο Μιγιαζακι έκανε το ντεμπούτο το στον δυτικό κόσμο με την πριγκίπισσα Μονονοκε (Mononoke Hime), που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο διεθνές κοινό για το ύφος και το κράμα δυτικού και ιαπωνικού στυλ. Τα έργα του δεν είναι καθαρά “anime”. Ο Μιγιαζάκι έχει έντονες επιρροές από την Δύση, πράγμα που φαίνεται από την σκηνογραφία και ενδυματολογία των έργων του.

Ο Μιγιαζακι θα γίνει γνωστός όταν θα κάνει την εμφάνιση του, και θα αποσπάσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων με το Spirited Away (ελληνικα: Ταξίδι στην χώρα των θαυμάτων) με την μικρή Τσιχίρο να χάνεται σε έναν φανταστικό κόσμο στην προσπάθεια της να σώσει τους γονείς της. Οι τεχνικές του παραμένουν παραδοσιακές (hand-drawn traditional animation) με κάποιες ψηφιακές προσθέσεις. Σε μια τεχνολογικά κυριευμένη πραγματικότητα το Studio Ghibli είναι μια όαση για τους νοσταλγούς του παραδοσιακού κινουμένου σχεδίου.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης είχε δηλώσει νωρίτερα πως θα αποσυρθεί από τον χώρο, αλλά πολύ σύντομα επέστρεψε για να κάνει άλλη μια νέα και τελευταία ταινία για το κοινό του. Άραγε θα υπάρχει κάποιο hint στο νέο αυτό πάρκο από την ταινία ή θα περιμένουμε τις πρώτες προβολές στην οθόνη;

Japan Times Ghibli park

Όπως και να έχει το πάρκο υπόσχεται πολύ διασκέδαση και ψυχαγωγία μέσα από installations και μακέτες από τα πολύ γνωστά έργα του Ghibli: My neighbour Totoro, Howl’s Moving Castle, Spitited AWAY, Arriety (Borrowers), Ponyo, Porco Rosso κλπ!

Για έναν λόγο παραπάνω η Ιαπωνία θα αποτελέσει έναν δυνατό πόλο έλξης τουρισμού τις επόμενες δεκαετίες.

Ανυπομονούμε!

Πηγές: https://www.japantimes.co.jp/news/2022/01/28/national/studio-ghibli-theme-park/

https://news.cgtn.com/news/346b444e31494464776c6d636a4e6e62684a4856/share.html

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/spirited-away-film-oscars-records-history-1235052088/

@vmarkatou

Markatos Vivi (Βιβή Μαρκάτου): Eίναι παιδική εικονογράφος και σχεδιάστρια κινουμένων σχεδίων με έδρα την Αγγλία. Σπούδασε Θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και στο Freie Universitaet (ΕRASMUS) του Βερολίνου, Γραφιστική στο ΙΕΚ Ξινή και στο ΔΙΕΚ Λαμίας και είναι κάτοχος Msc Computer Anima- tion, University of Portsmouth. Έχει εικονογραφήσει πάνω από 30 τίτλους παιδικών βιβλίων. Το 2019 με την ταινία «The White Wings» σε συνεργασία με την Πηνελόπη Μπεκιάρη θα φτάσουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου και στα περίφημα Pinewood Studios, και το 2020 θα διακριθούν από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για καλύτερη ταινία μικρού μήκους κινούμενης εικόνας της χρονιάς ανάμεσα στις 3 καλύτερες ταινίες. Έχει διακριτή παρουσία στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών. Μιλάει Γερμανικά, Ελληνικά και Αγγλικά