/

Εισβάλλοντας στο ” Γαλάζιο Κάστρο”

Από τη φαντασία της L.M. Montgomery στη διακριτική αναγνωστική ερμηνεία

1 min read

Το Γαλάζιο Κάστρο: Από τη φαντασία της L.M. Montgomery στη διακριτική αναγνωστική ερμηνεία

Συγγραφέας: Lucy Maud Montgomery
Τίτλος: Το Γαλάζιο Κάστρο (The Blue Castle)
Μετάφραση – Επίμετρο: Λαμπριάνα Οικονόμου
Εκδόσεις: Κοβάλτιο, 2025
Είδος: Νεορομαντικό, φεμινιστικό, ρεαλιστικό μυθιστόρημα αυτογνωσίας (novel of awakening)

Το Γαλάζιο Κάστρο της Λούσι Μοντγκόμερι είναι πολύ περισσότερο από μια ρομαντική νουβέλα. Είναι η ιστορία μιας ύστατης ψυχικής χειραφέτησης μέσα από την αποδοχή του θανάτου, τον θρήνο της σπαταλημένης ζωής και την τόλμη να αγαπήσεις όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις. Πρόκειται για ένα εσωτερικό μανιφέστο απελευθέρωσης, ένα Bildungsroman για γυναίκες που δεν πρόλαβαν να είναι κορίτσια.

Περίληψη του έργου

Η Βαλάνσι Στέρλινγκ, μια 29χρονη γυναίκα εγκλωβισμένη σ’ ένα ασφυκτικό και αυταρχικό οικογενειακό περιβάλλον, μαθαίνει πως της απομένει λίγος καιρός ζωής. Η είδηση αυτή την ωθεί να ζήσει επιτέλους όπως επιθυμεί: να εγκαταλείψει την τοξική της οικογένεια, να αποζητήσει την ελευθερία, τον έρωτα και τη σύνδεση με τη φύση. Το «Γαλάζιο Κάστρο» είναι η εσωτερική της φαντασίωση, ένας τόπος ομορφιάς και αποδοχής, που τελικά παίρνει μορφή και στην πραγματικότητα.


Η L.M. Montgomery και η συγγραφική της φωνή

Η Λούσι Μωντ Μοντγκόμερι (1874–1942), Καναδή συγγραφέας με διεθνή απήχηση, είναι περισσότερο γνωστή για τη σειρά βιβλίων Η Άννα των Αγρών (Anne of Green Gables). Το Γαλάζιο Κάστρο, όμως,  απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό. Εδώ, η συγγραφέας αποστασιοποιείται από την παιδική αθωότητα της Άννας και εισχωρεί σε έναν βαθύτερο στοχασμό για την καταπίεση, την επιθυμία και το δικαίωμα στην προσωπική φωνή.

Η Μοντγκόμερι εμπνέεται από το τοπίο του Καναδά, τον ρομαντισμό, αλλά και την κοινωνική ασφυξία που βίωσε η ίδια. Η γυναικεία φωνή της είναι λυρική, ειρωνική, συχνά υπόγεια επαναστατική. Δεν γράφει μανιφέστα αλλά δημιουργεί χαρακτήρες που διεκδικούν σιωπηλά την υποκειμενικότητά τους. Η Βαλάνσι είναι μια τέτοια ηρωίδα , όχι κραυγαλέα φεμινιστική, αλλά ριζικά ελεύθερη μέσα στην ήσυχη επανάστασή της.

 Αφηγηματική τεχνική

Το έργο είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο εστιασμένο, με την αφήγηση να ακολουθεί κυρίως την εσωτερική εμπειρία της Βάλανσι. Ο αφηγητής είναι αξιόπιστος αλλά εμμέσως ειρωνικός, και η γλώσσα έχει χιουμοριστικό και σαρκαστικό τόνο, ιδιαίτερα στις περιγραφές της οικογένειας Στέρλινγκ.

Η αφήγηση εξελίσσεται γραμμικά, με τη διάγνωση να αποτελεί τη κρίσιμη καμπή που επιτρέπει την ανατροπή του σχήματος θύματος/υποταγής.

Υφολογικά και λογοτεχνικά χαρακτηριστικά

  • Χρήση του φυσικού τοπίου: η Montgomery αντλεί από τη ρομαντική παράδοση, με πλούσιες περιγραφές τοπίων και αλλαγών καιρού, ως αντανάκλαση της ψυχικής κατάστασης της ηρωίδας (βλ. pathetic fallacy).

  • Ειρωνεία και εσωτερική ελευθερία: το ύφος της συγγραφέως είναι γεμάτο λεπτές ειρωνείες, ιδίως στα αποτυχημένα συνοικέσια, στη θρησκοληψία και στην αυταρέσκεια των μικροαστικών αξιών.

  • Διπλότητα της γλώσσας: υπάρχει συνεχής ένταση ανάμεσα σε αυτό που λέγεται και αυτό που εννοείται – ο αναγνώστης καλείται να διαβάσει «πίσω από τις γραμμές» της αφήγησης.

  • Σύμβολα:

    • Το Γαλάζιο Κάστρο ως χώρος φαντασιακής ελευθερίας και ψυχικής επιθυμίας.

    • Η ασθένεια ως συμβολικό «επιχείρημα» για να παραβιαστεί ο κοινωνικός ρόλος της «καλής κόρης».

    • Η φύση και η απομάκρυνση από την πόλη ως χώρος ψυχικής ανάκτησης.

 Εσωτερική διαδρομή της Βάλανσι

Η εσωτερική μεταμόρφωση της Βάλανσι παραπέμπει σε ψυχαναλυτική “μετάβαση” από μια δομή παθητικής υποταγής (false self) σε έναν ενεργό, αυθεντικό πυρήνα ταυτότητας (true self). Ο θάνατος λειτουργεί όχι ως καταστροφή αλλά ως μοχλός ζωής παραπέμποντας στο παράδοξο φροϋδικό μοτίβο της ενόρμησης θανάτου που απελευθερώνει τη ζωή.


Το εξώφυλλο

Το εξώφυλλο της έκδοσης «Το Γαλάζιο Κάστρο» (εκδ. Κοβάλτιο) σε σχεδιασμό του Θάνου Γκιώνη, αποτυπώνει με συγκλονιστική απλότητα την ψυχική ανατροπή της Βάλανσι: ένα κάστρο ανεστραμμένο, σχεδόν σαν αντανάκλαση σε νερό ή καθρέφτη, παραπέμπει στον φαντασιακό κόσμο της ηρωίδας, που αρχικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από όνειρο και ψευδαίσθηση. Το γεγονός ότι το κάστρο δεν “στέκει” αλλά αιωρείται ανάποδα υπογραμμίζει τη ριζική ανατροπή της συνείδησής της – τη στροφή προς τον εαυτό και την επιλογή να ζήσει σύμφωνα με τη δική της επιθυμία, έστω και στο χείλος του θανάτου. Το εξώφυλλο δεν απεικονίζει την ηρωίδα, γιατί στην ουσία η ίδια είναι το κάστρο, μια γυναίκα που έπρεπε να αναποδογυρίσει τον κόσμο της για να κατοικήσει επιτέλους μέσα του.

Με λίγα λόγια, όπως προσωπικά το αντιλαμβάνομαι, η Βάλανσι ζει μέχρι τα 29 της χρόνια σε μια ανεστραμμένη πραγματικότητα:

  • Ό,τι είναι ζωντανό, το θεωρούν αμαρτωλό.

  • Ό,τι είναι φυσικό, το θεωρούν ντροπή.

  • Η επιθυμία, η ανεξαρτησία, το σώμα, ο έρωτας — όλα πρέπει να θαφτούν κάτω από τη «σεμνότητα» και τον κοινωνικό καθωσπρεπισμό.

Το ανάποδο κάστρο δηλώνει την αποξένωση από τον πραγματικό εαυτό: ζει ανάποδα, σε έναν κόσμο όπου το “μέσα” της είναι καταπιεσμένο, και το “έξω” επιβάλλει κανόνες που την αρνούνται.

Ψυχοδυναμική και λογοτεχνική ανάλυση

Η αφύπνιση της Βαλάνσι λειτουργεί ως μια διαδικασία ψυχικής αποχωριστικότητας (separation–individuation), κατά την έννοια της Mahler: απελευθερώνεται από το μητρικό/οικογενειακό υπερ-εγώ και δημιουργεί νέο εαυτό σε σχέση με τον έρωτα και τη φύση. Η ήσυχη επιθυμία της για το «Γαλάζιο Κάστρο» φανερώνει την ασυνείδητη τάση προς έναν τόπο αποδοχής, κάλλους και συμβολικής αναγέννησης.

Ο «θάνατος» που μαθαίνει πως την πλησιάζει είναι η μεταβατική φαντασίωση που επιτρέπει τη ρήξη με το παλιό. Ο ερωτικός δεσμός με τον Μπάρνεϊ δεν είναι απλώς ρομαντικός. Αποτελεί δομική αναγνώριση της υποκειμενικότητας της Βαλάνσι. Η επιστροφή στη φύση, το δάσος και η λίμνη, δεν είναι απλώς τοπίο, αλλά ψυχικός καθρέφτης.

Το μυθιστόρημα προτείνει μια σπάνια ηπιότητα: η λύτρωση δεν έρχεται με ηρωικές πράξεις, αλλά με μια ήρεμη και προσωπική ανάκτηση του εαυτού.


Το Επίμετρο της Λαμπριάνας Οικονόμου: μια σύγχρονη αναγνωστική ανάγνωση

Το επίμετρο της Οικονόμου αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αναγνωστική παρέμβαση. Η προσέγγισή της ακουμπά στη φεμινιστική και κοινωνιολογική ανάλυση: επιχειρεί να διαβάσει τη Βαλάνσι ως πρότυπο αντίστασης στις πατριαρχικές δομές και να υπογραμμίσει τη θέση του έργου στον φεμινιστικό κανόνα.

Μέσα από αναφορές σε Althusser, Foucault, Nietzsche, προτείνει τη Βάλανσι ως αντι-υποκείμενο, δηλαδή ως γυναίκα που δεν απλώς επαναστατεί, αλλά αρνείται τη μορφή ταυτότητας που της επιβλήθηκε.

Η οικογένεια παρουσιάζεται ως μηχανισμός κανονιστικότητας, η γλώσσα ως πειθαρχικό εργαλείο, και η ασθένεια ως τελετουργικό αποκοπής από τον κυρίαρχο λόγο.

Δεν πρόκειται για κλασική λογοτεχνική ανάλυση, αλλά για μια θεωρητική ερμηνεία σε δεύτερο επίπεδο που αναδεικνύει ζητήματα εξουσίας, τάξης και φύλου. Η ανάγνωση της Οικονόμου, ίσως, επιδιώκει να φωτίσει μια ανάγνωση του έργου υπό το πρίσμα των σύγχρονων θεωρητικών εργαλείων.

Η συμβολή του επιμέτρου είναι πως μας υπενθυμίζει ότι η Βάλανσι δεν διαβάζεται μόνο με όρους συναισθήματος ή προσωπικής απελευθέρωσης, αλλά και ως σημείο τομής ανάμεσα στην ιδεολογία και τη γλώσσα.

Η ανάλυσή της αναδεικνύει με οξύτητα την ένταση ανάμεσα στη γυναικεία υποκειμενικότητα και την κοινωνική νόρμα, επισημαίνοντας πως η Μοντγκόμερι, ακόμη και χωρίς να δηλώνει πολιτική συγγραφέας, γράφει ριζικά ανατρεπτικά. Παράλληλα, αναφέρεται και στη λογοτεχνική αποδοχή του έργου στον 20ό και 21ο αιώνα, μετατοπίζοντας την ανάγνωση από το «ρομάντζο» στη συνειδητή αυτογνωσία.

 


Η βιογραφία στις τελικές σελίδες

 Το “Γαλάζιο Κάστρο” της L. M. Montgomery (εκδ. Κοβάλτιο, μετάφραση & επίμετρο: Λαμπριάνα Οικονόμου) συνοδεύεται από έναν διακριτικό, βιογραφικό επίλογο, που αναφέρεται στις βασικές στιγμές της ζωής της συγγραφέα: τη γέννησή της, τον θάνατο της μητέρα της, τον γάμο της, την ψυχική νόσο του συζύγου της, τη σύγκρουση με τον εκδοτικό οίκο και το τέλος της, που πιθανώς υπήρξε αυτοχειρία.

Η γραμμικότητα και η αποστασιοποιημένη απόδοση αυτών των γεγονότων, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις ή θεατρικότητα, μοιάζει να τιμά τη σοβαρότητα της ζωής της Μοντγκόμερι. Μια συγγραφέας που, ενώ έγραψε για όνειρα, για κάστρα και για απρόβλεπτες μεταμορφώσεις, δεν έκρυψε ποτέ τις ρωγμές. Και ίσως γι’ αυτό να αγαπήθηκε τόσο: επειδή μέσα στη λογοτεχνική της φαντασία, δεν απουσιάζει ποτέ η εμπειρία του πόνου  μεταμορφωμένη, όμως, σε αφήγηση που αντέχει.

Συμπερασματικά

ο Γαλάζιο Κάστρο παραμένει ένα έργο αθόρυβης επανάστασης, όπου η φαντασία δεν λειτουργεί ως διαφυγή, αλλά ως τρόπος επιβίωσης και έκφρασης του αυθεντικού Εγώ. Η ανάγνωση της Λαμπριάνας Οικονόμου προσφέρει μια δυνατή θεωρητική ερμηνεία, που δεν αναιρεί την ποιητική ουσία του κειμένου, αλλά την τοποθετεί σε διάλογο με σύγχρονες κοινωνικές ευαισθησίες.

Όπως κάθε καλό έργο, το Γαλάζιο Κάστρο αντέχει την πολλαπλότητα των φωνών. Είτε το πλησιάσουμε ψυχαναλυτικά είτε φεμινιστικά, πάντα θα επιστρέφουμε σε εκείνη την πρώτη, εσωτερική απόφαση της Βαλάνσι: να τολμήσει να ζήσει. Και να το κάνει με τρόπο που πονάει και φωτίζει ταυτόχρονα.


Σύνδεσμοι:paulo-freire-pedagogiki-tou-katapiesmenou

Ένας Αναρχικός του Joseph Conrad

https-www-unspotted-gr-el-o-exapodo-kai-alles-yperfysikes-istories

https://kovaltio.wordpress.com

Home

@vsgourelli

Vicky Sgourelli Author /Publisher at Books with Shoes Publications and Unspotted magazine, EFL/SEN Teacher and Head Director of studies and founder of L.O.V.E (Learn Only Via Empathy) private Language school.