//

Μιλώντας με την συγγραφέα- ψυχολόγο Μαρίνα Μποζάνη

Ένα θεραπευτικό ταξίδι-Ιστορίες για παιδιά

1 min read
Ένα θεραπευτικό ταξίδι-Ιστορίες για παιδιά | Μαρίνα Μποζάνη

 

 

 

Ένα θεραπευτικό ταξίδι-Ιστορίες για παιδιά

Το βιβλίο Ένα θεραπευτικό ταξίδι-Ιστορίες για παιδιά  αποτελεί μια συλλογή με ιστορίες  που έχει  χρησιμοποιήσει η Μαρίνα Μπαζάνη μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο με τα παιδιά.

Η σημασία των θεραπευτικών ιστοριών στην παιδική ψυχοθεραπεία είναι πλέον αδιαμφησβήτητη.

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα παραμύθια που το καθένα ασχολείται με συγκεκριμένες φοβίες και συμπεριφορές.

Πέρα από τις ιστορίες, στο βιβλίο παρέχονται επιστημονικές συμβουλές και οδηγίες προς γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές και πολλές χρήσιμες και διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Η Ντροπαλή λουλουδονεράιδα, Ο Ιππόκαμπος Κοκκινομαγουλάς, το Φοβάμαι τα όνειρα και ο Κλέφτης τίγρης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και γονείς ως μέσο ψυχαγωγίας ή ως ένα μέσο διευκόλυνσης της έκφρασης προβληματισμών και συναισθημάτων. Για κάθε ιστορία παρέχεται και ένα πρωτογενές υλικό επεξεργασίας έτσι ώστε το παιδί να παίξει, να διασκεδάσει αλλά και να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να επεξεργαστεί βαθύτερα δικές του δυσκολίες και προβληματισμούς που σχετίζονται με : τη ζήλεια, τις φοβίες, τις δυσκολίες στις κοινωνικές συναναστροφές, την έντονη κτητικότητα, αλλά και τον ερχομό ενός ακόμη μέλους στην οικογένεια. 

Τα παραμύθια, όπως άλλωστε και το παιχνίδι, μέσω των συμβολισμών που περιέχουν αποτελούν ένα πολύ καλό και ασφαλές εργαλείο στα χέρια των θεραπευτών και των γονέων, ώστε τα παιδιά να αγγίξουν θέματα τα οποία τα δυσκολεύουν και δεν είναι εύκολο να τα εκφράσουν. Ας μην ξεχνάμε πως ένα παιδί σπανίως θα έρθει να μας πει ότι δυσκολεύεται σε κάποιον τομέα. Τα παιδιά δεν μιλούν με λέξεις όπως οι ενήλικες. Μιλούν με το σώμα τους, με τη φαντασία τους και με εικόνες. Έτσι, μέσα από το παραμύθι, έχουν την ευκαιρία να ταυτιστούν με τους ήρωες και να γίνουν κι εκείνα πρωταγωνιστές στην ιστορία που εκτυλίσσεται, βρίσκοντας ακόμη και λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ίδια στην καθημερινότητά τους.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

 Η Μαρίνα Μποζάνη σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία στο University of Leicester. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και εξειδικεύσεων που σχετίζονται με την οικογένεια, το παιδί και την τέχνη, μεταξύ των οποίων είναι η σχολική ψυχολογία, η κλινική ψυχολογία παιδιού και εφήβου, η συστημική ψυχοθεραπεία και η θεραπεία μέσω τέχνης. Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύεται στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και την Παιδοκεντρική Παιγνιοθεραπεία. Θεωρεί πως τόσο το παιχνίδι όσο και η τέχνη βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν τις εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνουν και γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο για τα παιδιά, φροντίζει πάντα να ενσωματώνει και το παραμύθι, είτε με τη μορφή θεραπευτικών ιστοριών που η ίδια γράφει, είτε με τη μορφή της δημιουργικής γραφής, που αποτελεί μια συγγραφική αλληλεπίδραση μεταξύ του παιδιού και της θεραπεύτριας.

 

Εκδόσεις Βooks with Shoes

Στεφάνου Τσουρή 5,82100,Χίος

Τ:2271040636

www.bookswithshoes.gr

email: bookswithshoes@gmail.com