/

Διαβάσαμε το “Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι” και σας το προτείνουμε!

1 min read

Είναι τέσσερις το πρωί ακριβώς και μόλις τελείωσα την ανάγνωση του βιβλίου «Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι» του Δρ.Άγγελου Ροδαφηνού ή αλλιώς Δρ.Ρο, εκδόσεις Τhe Law of Success Publishing.

Και η παρουσίαση μου θα αποκλίνει από τους συνηθισμένους συντηρητικούς τρόπους λογοτεχνικής ανάλυσης, διότι και το ύφος του βιβλίου, αλλά και ο συγγραφέας αποκλίνουν από τα συνηθισμένα πρότυπα που έχουμε εδώ και καιρό-και τα θεωρώ λίγο υποκριτικά-ευτυχώς , θα έλεγα, ως γνωστό πειραχτήρι.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον αυτοσαρκασμό για λίγο…διότι στο βιβλίο ο συγγραφέας αυτοσαρκάζεται αρκετά για να γλιτώσει την κατηγορία της επίκρισης-και επικριτικός δεν είναι καθόλου-και να πάμε στο εξώφυλλο και τον τίτλο. Η έκδοση είναι αξιόλογη, το πάχος του χαρτιού όπως θα έπρεπε. Ο κύριος με τον ζουρλομανδύα ήταν ο πρώτος λόγος που το επέλεξα.

Το δεύτερο ,λοιπόν, που με τράβηξε ήταν ο τίτλος. Ο τίτλος είναι σχετικά κοινός με αρκετά βιβλία που διάβασα τελευταία και αφορούν την «ηλιθιότητα». Ωστόσο αυτό το βιβλίο δεν έχει να κάνει με αυτή την έννοια  όπως την ξέρουμε. Άρα διαφέρει από τα βιβλία που κυκλοφορούν σε αυτό το είδος. Τα άλλα βιβλία ήταν ως ένα μεγάλο βαθμό επικριτικά και οι συγγραφείς φαίνονταν να αποστασιοποιούνται από αυτή την κατηγορία. Μα γιατί; Αφού σύμφωνα με όλους η ηλιθιότητα είναι σούπερ δύναμη!

Ο τίτλος, λοιπόν, τραβάει τον αναγνώστη να το αγοράσει γιατί ο ίδιος νιώθει ότι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και τι ολέθριο θα ήταν εάν ανήκε. Αλλά θα το καταλάβαινε;

Οι ηλίθιοι , λοιπόν σύμφωνα με τον Δρ Ρο είμαστε όλοι εμείς και βάζει και τον εαυτό του μέσα, που δεν εκτιμούμε τη ζωή μας, έχουμε προβλήματα με τα οποία ,ασχολούμαστε υπερβολικά και μας προκαλούν ακόμη χειρότερα θέματα, κυρίως υγείας λόγω του άγχους ή ακόμα τα δημιουργούμε οι ίδιοι λόγω του τρόπου ζωής και  προσωπικότητάς μας. Αυτό κατάλαβα εγώ από αυτή την ανάγνωση. Κάποιοι, λέει ο συγγραφέας ξεφεύγουν…

Με πολλή  δόση χιούμορ ο συγγραφέας προσπαθεί να παρακινήσει τον αναγνώστη/αναγνώστρια του να καταλάβουν ότι η ζωή είναι μικρή για να ανησυχούμε τόσο πολύ και ειδικά όταν δεν υπάρχει λόγος ή λύση;

Η δεοντολογία δεν θα μπορούσε να μην γίνει αντιληπτή. Ο συγγραφέας δηλώνει όλες τις πηγές που χρησιμοποιεί και απολογείται για αυτές που δεν βρήκε. Για εμένα αυτό είναι ένα υπέροχο δείγμα επαγγελματισμού.

Το βιβλίο είναι γύρω στις 400 σελίδες και χωρίζεται σε τρία μέρη. Διαβάζεται πολύ γρήγορα!Οι όροι του στρες και του άγχους αναλύονται πάρα πολύ απλά, ώστε να μπορεί να τους καταλάβει και ένα παιδί. Οι θεωρίες των ερευνητών και θεραπευτών που παραθέτονται ενισχύονται με το χιούμορ του συγγραφέα , με πολλά παραδείγματα και  αστείες γελοιογραφίες με έξυπνες λεζάντες  που το κάνουν πραγματικά απολαυστικό.

Το πρώτο, λοιπόν κομμάτι, αναφέρεται στις καταστρεπτικές συνέπειες του στρες στην υγεία μας αλλά και το πόσο σημαντικό είναι το χιούμορ ως αντισταθμιστής του στρες.

Στο δεύτερο μέρος μας δίνει ασκήσεις με πολύ έξυπνο τρόπο και άμεσο, ώστε να νιώθει ο αναγνώστης/αναγνώστρια ότι είναι δίπλα του/της ο συγγραφέας και δεν μπορεί να τον ξεγελάσει . Καταφέρνει με αυτό τον τρόπο να μετατρέψει την εξωτερική παρακίνηση σε εσωτερική.

Στο τελευταίο μέρος είναι η αποκορύφωση. Πονεμένη ιστορία τα ταξί, ο χώρος εργασίας, οι οδηγοί, αλλά και οι ηλίθιοι -που εάν δεν είμαστε εμείς – προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να μας χαλάσουν τη μέρα , μόνο όταν το επιτρέψουμε, όμως! Διότι όπως μας λέει ο Δρ. Ρο-αλλά εμείς του χώρου το ξέραμε ήδη….τόσα μιμίδια και γνωμικά έχουμε δει τόσα χρόνια στο φεις…κάτι μάθαμε-ότι το πρόβλημα το έχει ο ηλίθιος-και εδώ ως φεμινίστρια χαίρομαι πολύ που σε όλα τα βιβλία είναι σε γένος αρσενικό!.

Εάν θέλετε να μάθετε πως να  διαχειρίζεστε τον θυμό σας και να αποφύγετε να μπείτε στον κύκλο των ηλιθίων με συνέπεια να στρεσαριστείτε και αυτό να σας  οδηγήσει σε κακές συνήθειες που με τη σειρά τους θα σας οδηγήσουν σε καρδιακό επεισόδιο, διαβάστε το βιβλίο.

Δεν θα χάσετε. Είναι ένα αξιόλογο βιβλίο που πρέπει όλοι και όλες μας να διαβάσουμε, γιατί απλά μιλάει απλά για πράγματα απλά που τα κάνουμε περίπλοκα.(επιτηδευμένη επανάληψη)

Συγχαρητήρια στον Δρ. ΡΟ -Δρ Άγγελο Ροδαφηνό για το όμορφο αυτό και χρηστικό βιβλίο, γεμάτο χιούμορ, αγάπη και κατανόηση. Ως ιχθύς -που λέει χιουμοριστικά σε ένα σημείο-διακρίνω μια ευαισθησία πολύ όμορφα καμουφλαρισμένη με χιούμορ. Μα και τι πιο υπέροχο από το να νιώθεις στο τέλος της ανάγνωσης αναγεννημένος και δυνατός, έτοιμος να καταφέρεις τους στόχους σου ή τουλάχιστον να τους προγραμματίσεις.

http://rodafinos.weebly.com/

Studied at: Aristotle University, GR; Ithaca College, NY; University of Wollongong, AUS.

Worked at: ​Aristotle University, GR, Frederick University, CY; Monash University, University of Western Australia, Swinburne Online, University of Technology Sydney, AUS; The University of Sheffield/International Faculty City College, Aristotle University, American College of Thessaloniki, Technology Institute, GR.

Publications: 60+ research papers and two books (translated in Greek, English, Bulgarian).

Courses Taught: Research Methods, Research methods and applied statistics in physical education and sports, Research in health education and health promotion, Sports Psychology, Health Psychology, Introduction to Psychology, Applied Psychology, Social Psychology and Organizational Behaviour at the BSc and MSc level, and developed three online courses (Transforming Teaching for Learning, Critical thinking, and Stress and problem management).

Presented at: TEDx and at 200+ other venues, offering seminars and workshops on applied psychology topics (change, stress & time management, success and happiness, critical thinking, etc.).

Continuing education (MOOCs attended recently): Justice: what is the right thing to do – Harvard University; The Science of Everyday Thinking – University of Queensland; Mindware: Critical Thinking for the Information Age – University of Michigan; Logical and Critical Thinking – The University of Auckland; How To Teach Online – FutureLearn; Learning to Teach Online – The University of New South Wales and dozens of TED talks and podcasts on education, psychology and economics.

 

@vsgourelli

Vicky Sgourelli Author /Publisher at Books with Shoes Publications and Unspotted magazine, EFL/SEN Teacher and Head Director of studies and founder of L.O.V.E (Learn Only Via Empathy) private Language school.