Προτάσεις από τις εκδόσεις ΗΛΙΑΣ Ι. ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ

1 min read

Οι εκδόσεις ΗΛΙΑΣ Ι. ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ εκδίδουν εδώ και χρόνια υπέροχα βιβλία με μοναδικό περιεχόμενο.Σας προτείνουμε τα ακόλουθα:

 

Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΡΓΗΣ

Το χρονικό μιας εξέγερσης

Η συγγραφέας:

Η Ελένη Μπιρμπίλη γεννήθηκε στο Ρέθυμνο κι έζησε μέχρι τα δεκαοχτώ της χρόνια στα Χανιά της Κρήτης. Σήμερα ζει στη Θεσ- σαλονίκη. Γράφει από την εποχή της εφηβείας. Ήδη έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Κέδρος τα βιβλία της: Τα μεθυσμένα καλοκαίρια του έρωτα,1997, Τα όνειρα τραγουδούν ακόμα, 1999, Οι αγάπες νύχτα ταξιδεύουν, 2001,και Το φθινόπωρο των θαυμάτων, 2006. Το τελευταίο, με τίτλο Η νύχτα της μεγάλης οργής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος.

Το έργο:

Το Δεκέμβρη του 2008 βρέθηκα τυχαία στην Αθήνα και έγινα μάρ- τυρας στα γεγονότα που ακολούθησαν τη μεγάλη εξέγερση των μα- θητών. Το γεγονός της δολοφονίας δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με συγκλόνισε και το ότι συμμετείχα στη μεγάλη δι- αδήλωση αμέσως μετά, μου έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ο κόσμος δεν έπαψε ποτέ να αναζητά την ιδέα ενός καλύτερου κό- σμου, ακόμη και σε μέρες όπως αυτές που διανύουμε, μέρες ανασυ- γκρότησης και ανατροφοδότησης ενός πανανθρώπινου οράματος, δίχως το οποίο το μέλλον φαντάζει εφιαλτικό. Οι διεκδικήσεις αυτές σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα, σε αγώνες που θα εδραιώσουν τη δικαιοσύνη στον κόσμο και θα επαναφέρουν στον προσκήνιο των κοινωνιών τον άνθρωπο.

Ελπίζω το βιβλίο αυτό να διαβαστεί απ’ όσο το δυνατόν περισσό- τερους πολίτες, ώστε ν’ ανοίξει μια ευρεία συζήτηση, όσον αφορά στα ζητούμενα της νέας εποχής, που ήδη «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύ- τητα και πρέπει να βιαστούμε, προκειμένου να προλάβουμε τις εξελίξεις.

Ελένη Μπιρμπίλη
Αθήνα
Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 110
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6817-22-9
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.17€ Φ.Π.Α.: 6%


ΑΘΗΝΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Από τη σοφία της Αγοράς στην πολυμάθεια της Βιβλιοθήκης

O συγγραφέας

Ο Haakon Smedsvig Hanssen (Χώκον Σμέντσβιγκ Χάνσσεν) είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άγκντερ (Agder) στη Νορβηγία. Για την προσφορά του στην εκπαίδευση έχει τιμηθεί το 2006 με το χρυσό μετάλλιο του βασιλιά της Νορβηγίας. Το συγγραφικό του έργο εστιάζει στην ελληνική ιστορία των ιδεών μετά τον Αριστοτέλη. Στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Θεόφραστος ο Ερέσιος. Ο φιλόσοφος της χαράς της ζωής (Μπαρτζουλιάνος, 2007).

Ο μεταφραστής

O Απόστολος Σπανός υπηρετεί ως Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Θρησκείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Άγκντερ της Νορβηγίας.

Το βιβλίο

Τρία προκλητικά ταξίδια, στα οποία η φιλοσοφία, η επιστήμη, η τέχνη και η πολιτική δημιουργούν ένα νέο σύμπαν. Τρία ταξίδια, με κύριους σταθμούς την Πέλλα, την Αθήνα, και κυρίως την Αλεξάνδρεια. Και με τερματικό σταθμό την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Οι στάσεις είναι πολλές και γοητευτικές: η Ακαδημία, το Λύκειο και ο κήπος του Θεόφραστου στην Αθήνα, το παλάτι του Φίλιππου στην Πέλλα, η Λέσβος, η Κως και η Κνίδος, η Κυρήνη, και φυσικά η Αλεξάνδρεια, με το Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη και το Σεραπείο της. Κάποιοι από τους ταξιδευτές μας είναι φιλόσοφοι, κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες, επιστήμονες ή ηγεμόνες. Όλοι τους τεράστιες μορφές, των οποίων το στίγμα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ιστορία του είναι ευκρινές: Αριστοτέλης, Θεόφραστος, Μέγας Αλέξανδρος, Πτολεμαίος ο Σωτήρ, Στράτων, Ευκλείδης, Καλλίμαχος και τόσοι άλλοι.

Η αφήγηση εστιάζει σε έναν ξεχωριστό και αμφιλεγόμενο άνθρωπο: τον Δημήτριο Φαληρέα. Τον προκλητικό σπουδαρχίδη από το Φάληρο, ο οποίος αναδείχθηκε σε «φιλόσοφο βασιλιά» της Αθήνας και οργανωτή της αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Αλήθεια, πώς θα ήταν σήμερα η Ευρώπη χωρίς το δικό του ταξίδι από το Φάληρο στην Αθήνα κι από κει στην Αλεξάνδρεια;

Haakon Smedsvig Hanssen
Μετάφραση: Απόστολος Σπανός
Αθήνα
Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 398
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6817-74-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: νορβηγικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%


ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΙΧΛΙΜΙΡΗΣ

Mέσα στοκεφάλι μου

Ένα παραισθητικό noir, μια υπνωτική αφήγηση, με τον χρόνο μονταρισμένο λάθος και τον χώρο σε μια ατέρμονη σπείρα, για το πώς δημιουργείται και πώς βιώνεται μια ιστορία μέσα στο κεφάλι του συγγραφέα.

Νουάρ γράφουν άνθρωποι που καταπίνουν ωμότητα και ξερνούν όνειρα.
Θα ήταν ταχυδακτυλουργοί, αλλά όχι χρυσοθήρες. Σιωπηλοί περαστικοί, αλλά όχι θαμώνες.

Κορόιδα, μπορεί, αλλά όχι αφεντικά.
Τεμπέληδες, γιατί με τη σκέψη ζουν πραγματικά το έργο, το αντιλαμβά- νονται, το ευχαριστιούνται. Με ένα ποτό στα μαλακά τους χέρια, στέκονται στη γέφυρα, προσπαθώντας να θυμηθούν μια θολή λεπτομέρεια που φτιάχνει το μοναδικό, πλέκει το μοιραίο. Την ώρα που το πλοίο βουλιάζει, την ώρα που οι υπογραφές μπήκαν και τη δουλειά, την μπίζνα, την πήρε άλλος μαζί με το κορίτσι. Μηδειούν γλυκά στρίβοντας στο επόμενο αδιέξοδο. Δεν θυμούνται ακριβώς πού είναι η έξοδος κινδύνου, ενώ ο καπνός τσούζει τα μάτια, η φωτιά δυναμώνει, ο κόσμος εγκαταλείπει την αίθουσα. Αυτό θέλουν, αυτό έχουν. Τώρα μπορούν να κλάψουν όσο θέλουν ή επιτέλους να το βάλουν στα πόδια.
Στο τέλος, αμείβονται πάντα λιγότερο από τους ποιητές ή τους φιλοσό- φους, παρότι είχαν τον περιορισμό να δημιουργήσουν μόνο μ’ ένα χρώμα.

Αναστάσης Σιχλιμίρης, Αθήνα 1968

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fikontradets sang (συλλογικό, εκδ. Tranan, Στοκχόλμη 2007) • Επτά μέρες βροχή (εκδ. Μπαρτζουλιάνος, Αθήνα 2011) • Πώς το λένε αυτό το μέρος (εκδ. Μπαρτζουλιάνος, Αθήνα 2014) • 18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή (συλλογικό, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2016)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: Moody’s magazine • The crimes and letters magazine • Πολάρ crime fiction theory

Αναστάσης Σιχλιμίρης
Αθήνα
Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
2019
σ. 192
Σχήμα: 18χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6817-86-1
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%


ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ

Ο συγγραφέας

Ο Ναπολέων Περγαλίδης, γόνος προσφυγικής οικογένειας από τη Μικρασία, γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου, κατά παράβαση, όπως λέει ο ίδιος, των ιατρικών κανόνων και γνωματεύσε- ων, ακόμη… ζει. Ο πολυκύμαντος επαγγελματικός του βίος και η διάθε- ση να χαίρεται την κάθε στιγμή, του επέτρεπαν κατά καιρούς να γεμίζει λευκές σελίδες με παράξενες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους που μοιάζουν με παραμύθια. Είχε απλώς την ανάγκη να ταξιδεύει διαρκώς έστω και με λέξεις. Τις είχε κρυμμένες στο συρτάρι του, μέχρις ότου ποικίλες εμπειρίες τον έκαναν να εγκαταλείψει τους όποιους ενδοια- σμούς και σεμνοτυφία διέθετε και να αποφασίσει εν τέλει να μας τις “εκμυστηρευτεί” σε τούτο το βιβλίο.

Το έργο:

Ο ΝΟΥΡΕΝΤΙΝ είναι η αφήγηση τριών ιστοριών αγάπης ή τριών παραμυθιών (Νουρεντίν, Φεγγαρόλουστη, Άγγελος), αν η περιπέτεια της αγάπης είναι παραμύθι.
Εικόνες, μυρωδιές και αίσθημα από τη μικρασιατική Ελλάδα που χάθηκε σμίγουν εδώ με μύθους πανάρχαιους, με τόπους πραγματικούς και με ανθρώπους που αφηγούνται απλά τις συγκλονιστικές αλήθειες. Όπως εκμυστηρεύεται κανείς στους φίλους μια παλιά ιστορία ή τους διασκεδάζει μ’ αυτήν, μετά απ’ την άψα ενός γλεντιού, έτσι και ο Περγαλίδης απευθύνεται στον αναγνώστη.

Κι όλα τούτα στη «χειροποίητη» γλώσσα ενός παραμυθιού, ν’ αρμολογούν σκιρτήματα αγάπης και απροσδόκητα γυρίσματα που φέρνει η αγάπη στον κύκλο της ζωής.
Ιστορίες σαν παλιά υφαντά, με υλικό φερμένο από εκείνους που έχασαν για πάντα τις πατρίδες τους και τις έχουν πια παραδώσει στη λήθη σε κάποια απ’ τις γειτονιές της Ελλάδας. Λες και ανοίγεις ένα παλιό σεντούκι και κατακλύζεσαι απ’ τη γλυκιά αίσθηση ξεθωριασμένων, λησμονημένων καιρών.
Ο μύθος ελαφρύνει το βαρύ πέπλο της ιστορίας, το παρελθόν γίνεται χαμένος παράδεισος, ταξίδι σε τόπους φανταστικούς, που είναι ωστόσο εξίσου αληθινός μ’ αυτούς που χάθηκαν. Η αγάπη, το πιο μεγαλειώδες, το πιο τρομερό δώρο του ανθρώπου, καταργεί τα ιστορικά γεγονότα, διασχίζει ανεμπόδιστη το χρόνο, διεκδικώντας ένα μόνο: πρόθυμους συνοδοιπόρους…

Ναπολέων Περγαλίδης
Αθήνα
Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 253
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6817-14-4
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.20€ Φ.Π.Α.: 6%



“Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΧΙΝΩΝ

Ο συγγραφέας:

Ο Κώστας Θεολόγου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο 1960. Στο Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ διάβασε τους Έλληνες λογοτέχνες. Στη Νομική Σχολή της Αθήνας σπούδασε την Πολιτική Επιστήμη και μελέτησε τους σύγχρονους διανοούμενους.

Έκανε μεταπτυχιακά στη Σορβόννη και ήρθε σε επαφή με τους Γάλλους ποιητές και με τη μοντέρνα τέχνη στο Παρίσι της δεκαετίας του ’80. Στη διατριβή του μελέτησε την επικοινωνιακή διαδικασία συγκρότησης ταυτότητας στον αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης μέχρι τη δεκαετία του ’60. Εργάζεται στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και του έχουν ανατεθεί καθήκοντα διδασκαλίας. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του «Πολίτης και Κοινωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (Αθήνα 2005). Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Το Δέντρο, Εντευκτήριο, Διαβάζω, Νέμεσις, Αντί κά. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Μακεδονία.

Το έργο:

Οι εντός ή οι εκτός γάμου συνευρέσεις, η οδύνη και οι χωρισμοί, που συνοδεύουν τις φάσεις της ανθρώπινης ερωτικής συμπεριφοράς, γονιμοποίησαν τούτη τη συγγραφή.

«Η ερωτική αναισθησία των αχινών» είναι μια τρυφερή αφήγηση. Φανερώνει την ανάγκη των ανδρών για το ευαίσθητο ερωτικό άγγιγμα. Προτείνει και μια εναλλακτική ερμηνεία της φαινομενικής σκληράδας των αρσενικών. Η παραμυθητική εξιστόρηση των επεισοδίων βοηθάει σε μια συμπυκνωμένη προσέγγιση των ατυχών ερώτων. Η άνεση της απόδοσης ανθρωπομορφικών χαρακτηριστικών σε βράχους, καβούρια, κοράλλια, φύκια κτλ διευκολύνει και τον πιο πεισματάρη φαλλοκράτη να ακούσει τις ιδέες του βιβλίου σαν ένα παιδικό παραμύθι. Η κατανόησή τους μπορεί να συμβεί αργότερα, εξίσου απλά.

Τα κορίτσια μπορούν να διαβάσουν ψιθυριστά αυτή την αφήγηση στο προσκεφάλι του αγαπημένου τους και να τον νανουρίσουν σαν ένα παιδάκι που το καληνυχτίζεις και το βάζεις για ύπνο. Ανοίγοντας το βιβλίο θα δουν τις χρωματιστές απεικονίσεις της Γεωργίας Δαμοπούλου, που συνέβαλε εικαστικά σε κολάζ και ακουαρέλες τις παραγράφους της αφήγησης.

“Η ερωτική αναισθησία των αχινών» προκαλεί με την απλότητά της, διότι εξίσου εύκολα διαβάζεται ως παραμύθι, αλλά και εμπλουτίζει ποικιλότροπα τον αναστοχασμό μας πάνω στον έρωτα και στο σεξ, σε μια περίοδο ανάδυσης της ατομικότητας και του αποχωρισμού των ανθρώπων.

 

ΗΛΙΑΣ Ι. ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΣ

Εκδόσεις

Σοφοκλέους 5, Αθήνα, 105 59

Τηλ.: 210.3835421, Κιν.: 6977.306160

www.eptakyklos.gr, e-mail: sales@eptakyklos.gr­­­