/

“Μια νύχτα του Αυγούστου” της Victoria Hislop

της Κατερίνας Σιδέρη

1 min read

Το βιβλίο «μια νύχτα του Αυγούστου», αποτελεί τη συνέχεια του βιβλίου «το νησί» και θεωρώ ότι θα ακολουθήσει και τρίτο μέρος για να ολοκληρωθούν οι ιστορίες που έμειναν στη μέση.

Βρισκόμαστε λίγο μετά τη δολοφονία της Άννας από τον σύζυγό της, όπου έχει καταρρακώσει τόσο την οικογένειά της, όσο και όλη την τοπική κοινότητα που έμεναν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Τα πρόσωπα του βιβλίου, είναι αρκετά και οι χαρακτήρες τους αν και διαφέρουν μεταξύ τους, η Victoria Hislop, τους παρασέρνει στη δίνη της και δημιουργεί ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, αγωνία, τροπή και άλλοτε απογοητεύσεις.

Τι θα κάνει η αδερφή της Άννας, Μαρία, έχοντας υποχρέωση να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος ενός παιδιού που ανήκει στην αδερφή της; Ποια στάση θα κρατήσει έναντι του γαμπρού της Ανδρέα και δολοφόνου της Άννας; Πως θα αποδεσμευτεί ο Μανόλης, εραστής της Άννας και ξάδερφος του Ανδρέα από τις Ερινύες που στέκουν έτοιμες να τον κατασπαράξουν; Τι θα οδηγήσει τον πατέρα του Ανδρέα, Αλέξανδρο, να αλλάξει στάση απέναντι στο γιο του;

Εύλογα ερωτήματα που θα σας γεννηθούν κρατώντας στα χέρια σας το βιβλίο, που όμως οι απαντήσεις τους, κρύβονται στις σελίδες του και είναι έτοιμες να σας φανερωθούν.

Γρήγορη γραφή, όμορφη παρουσίαση των γεγονότων και προσεγμένη καταγραφή των συναισθημάτων των ηρώων, τέτοια ώστε να σας κρατήσει συντροφιά και να σας προβληματίσει για τη στάση των ανθρώπων απέναντι στον έρωτα, την ανιδιοτελή αγάπη, τη συγχώρεση και τη λύτρωση από τα πάθη τους.

Μου αρέσει να απομονώνω από κάθε βιβλίου που διαβάζω, μια φράση που το χαρακτηρίζει. Από το βιβλίο Μια νύχτα του Αυγούστου, της Victoria Hislop, θα επιλέξω την παρακάτω:

Δεν αρκεί να σκέφτεσαι κάποιον. Πρέπει και να του δείχνεις πως τον σκέφτεσαι…

Περίληψη:

25 Αυγούστου 1957: Η αποικία λεπρών στη Σπιναλόγκα κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι για την περίσταση στην Πλάκα, στο χωριό ακριβώς απέναντι. Οι υγιείς συναντούν τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί τρώνε, χορεύουν και γιορτάζουν αυτή τη σπουδαία στιγμή απελευθέρωσης από τον φόβο και την αρρώστια.
ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Όλα παγώνουν, ωστόσο, όταν ακούγονται δυο πυροβολισμοί. Η Άννα πέφτει νεκρή. Και το κλείσιμο της αποικίας θα μείνει συνδεδεμένο για πάντα με την τραγωδία.
ΔΥΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΙΡΑ
Το ζήτημα είναι πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτοί που έμειναν πίσω. Η αδελφή της η Μαρία, ο σύζυγος της Άννας ο Αντρέας, ο εραστής της ο Μανόλης… Πώς θα αντιμετωπίσουν το στίγμα και το σκάνδαλο. Πώς θα χτίσουν ένα μέλλον πάνω στα ερείπια του παρελθόντος.

Συστήνω το βιβλίο ανεπιφύλακτα σε όσους αναγνώστες ξέρουν να συγχωρούν ή αναζητούν στη ζωή τους τρόπους για να λυτρωθούν από τα δεσμά τους.


Μια νύχτα του Αυγούστου

Victoria Hislop
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη
Αθήνα
Ψυχογιός
2021
σ. 280
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-01-3766-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: One August night
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.50€ Φ.Π.Α.: 6%