Η πρόκληση των 52 εβδομάδων

 Μήνα Μητροπούλου Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

1 min read
iproklisiton52evdomadon
iproklisiton52evdomadon

Το βιβλίο ήταν πάντα η μεγάλη μου αγάπη. Από μικρή με θυμάμαι χωμένη κυριολεκτικά μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου απολαμβάνοντας τα ταξίδια του μυαλού που μου προσέφεραν.

Όταν έγινα μητέρα,η αγάπη μου για τα βιβλία έπρεπε να πάει στην άκρη για να μπορέσω να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις που φέρνει μαζί της η μητρότητα. Ειδικά για μια μητέρα που εργάζεται στο ελεύθερο επάγγελμα όπως εγώ και δεν έχει ούτε μια μέρα άδειας τοκετού ή μητρότητας η ανάγνωση ενός βιβλίου φάνταζε πραγματικά μια πολυτέλεια.

Έγινε όμως κάτι υπέροχο! Ξαναθυμήθηκα την αγάπη μου για το παιδικό βιβλίο κι έτσι η ανάγκη μου για διάβασμα καλύφθηκε επαρκώς διαβάζοντας βιβλία στην κόρη μου. Λίγα χρόνια αργότερα και αφού πλέον είχα γίνει μητέρα τριών υπέροχων παιδιών. Tα παιδικά βιβλία που διαβάζαμε παρέα μειώθηκαν δραματικά γιατί πλέον οι υποχρεώσεις είχαν αυξηθεί και δούλευα ακόμα περισσότερες ώρες.

Μια Παρασκευή, λοιπόν, λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων ήρθε η μεσαία κόρη μου από το σχολείο με ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου της. Μέσα στο φάκελο μαζίμε το βιβλίο υπήρχε και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο εξηγούσε ότι αυτό θα γίνεται κάθε Παρασκευή, στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά αφού διαβάσουν το βιβλίο με τους γονείς τους θα έπρεπε να ζωγραφίσουν κάτι που τους έκανε εντύπωση από το βιβλίο και να το επιστρέψουν στο σχολείο τη Δευτέρα.

Κάπως έτσι μου ήρθε η πρόκληση των 52 εβδομάδων! Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι αν αυτήν τη συνήθεια τη συνεχίζαμε όχι μόνο το καλοκαίρι. αλλά και στις πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες διακοπές, τότε σε ένα χρόνο θα είχαμε διαβάσει 52 βιβλία ή και παραπάνω. Ξεκινήσαμε λοιπόν την πρόκληση των 52 εβδομάδων και μπορώ να σας πω ότι τα πάμε πολύ καλά!

Έχω ολοκληρώσει έως τώρα 14 βιβλία. Τα 3 είναι για ενήλικες και 11 παιδικά που τα διάβασα μαζί με τα παιδιά μου.Είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την πρόκληση των 52 εβδομάδων!

Αυτή η πρόκληση έχει θεωρώ πολλαπλά οφέλη. Εκτός από την προφανή επαφή με το βιβλίο μας φέρνει πιο κοντά και με τα παιδιά μας,καθώς κάνουμε μια δραστηριότητα μαζί και έχουμε έναν κοινό στόχο, απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της ανάγνωσης.

Σας το συστήνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα! Τολμήστε την πρόκληση των 52 εβδομάδων και απολαύστε τα οφέλη της μαζί με τα παιδιά σας!

Μήνα Μητροπούλου

Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας