“Για την Ολίβια”

κριτική της Μαρίας Γκολγκάκη

1 min read
Για την Ολίβια

Βιβλίο:Για την Ολίβια

Συγγραφέας: Πέτρος Βαζακόπουλος

Εκδόσεις: Ελκυστής

Διαβάζοντας την Ολίβια, του Πέτρου Βαζακόπουλου, έμεινα με μια αίσθηση όμορφης νοσταλγίας.

Το βιβλίο αυτό το οποίο αποτελεί την πρώτη δουλειά του συγγραφέα στο είδος του μυθιστορήματος ( έχει εκδώσει κάποιες ιστορίες τρόμου και μυστηρίου) αποτελεί μια άρτια προσπάθεια να καταπιαστεί με θέματα δύσκολα όπως για παράδειγμα η κακοποίηση και να συνθέσει πολύ γλαφυρά τον συναισθηματικό κόσμο των χαρακτήρων βάζοντας τον αναγνώστη να δει τον κόσμο των πρωταγωνιστών με τα δικά τους μάτια, αλλάζοντας κάθε φορά την προοπτική του αναγνώστη. Ο κόσμος του βιβλίου είναι τρυφερός και συνάμα δύσκολος, όπως ακριβώς και η ζωή, και αν θα μπορούσα να επιλέξω ένα συστατικό που ενεργοποιείται εξολοκλήρου στον αναγνώστη θα επέλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη ένα και μόνο ένα: την ενσυναίσθηση.

Περιγραφή:

Ένας φύλακας ενός μικρού νησιού πετάει στη θάλασσα ένα μπουκάλι με ένα γράμμα μέσα και κάνει μια ευχή. Το γράμμα να βρει τον προορισμό του. Έπειτα φεύγει από το μέρος που ζούσε για να αλλάξει ζωή και μετακομίζει στην πόλη.

Η Ολίβια ζει με την οικογένειά της, τον άντρα της και τα δυο παιδιά της. Ανακαλύπτει ένα μπουκάλι με ένα γράμμα στην παραλία και αισθάνεται σαν να είναι γραμμένο από κάποιον που τον ήξερε πάντα. Η Ολίβια αγαπά τον τόπο της, οι βόλτες στην παραλία την ηρεμούν. Όμως η δουλειά του άντρα της τους αναγκάζει να μετακομίσουν στην πόλη.

Εκεί γνωρίζει τον Πίτερ, που με τον ερχομό του αλλάζουν τα πάντα στη ζωή της. Όχι όμως με τον εύκολο τρόπο, καθώς τα προβλήματα στην οικογένειά της έγιναν η προσωπική φυλακή της. Μαζί, αυτή και ο Πίτερ θα περάσουν μέσα από έρωτα αλλά και δυσκολίες. Θα ονειρευτούν και θα παλέψουν με όλους και όλα. Ο καθένας τους θα έρθει αντιμέτωπος με τον προσωπικό του εαυτό, αλλά και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει ορίζοντας την ευτυχία. Θα τα καταφέρουν να ζήσουν το όνειρό τους;