“Για την Ολίβια”

κριτική της Μαρίας Γκολγκάκη

1 min read
Για την Ολίβια

Βιβλίο:Για την Ολίβια

Συγγραφέας: Πέτρος Βαζακόπουλος

Εκδόσεις: Ελκυστής

Διαβάζοντας την Ολίβια, του Πέτρου Βαζακόπουλου, έμεινα με μια αίσθηση όμορφης νοσταλγίας.

Το βιβλίο αυτό το οποίο αποτελεί την πρώτη δουλειά του συγγραφέα στο είδος του μυθιστορήματος ( έχει εκδώσει κάποιες ιστορίες τρόμου και μυστηρίου) αποτελεί μια άρτια προσπάθεια να καταπιαστεί με θέματα δύσκολα όπως για παράδειγμα η κακοποίηση και να συνθέσει πολύ γλαφυρά τον συναισθηματικό κόσμο των χαρακτήρων βάζοντας τον αναγνώστη να δει τον κόσμο των πρωταγωνιστών με τα δικά τους μάτια, αλλάζοντας κάθε φορά την προοπτική του αναγνώστη. Ο κόσμος του βιβλίου είναι τρυφερός και συνάμα δύσκολος, όπως ακριβώς και η ζωή, και αν θα μπορούσα να επιλέξω ένα συστατικό που ενεργοποιείται εξολοκλήρου στον αναγνώστη θα επέλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη ένα και μόνο ένα: την ενσυναίσθηση.

Περιγραφή:

Ένας φύλακας ενός μικρού νησιού πετάει στη θάλασσα ένα μπουκάλι με ένα γράμμα μέσα και κάνει μια ευχή. Το γράμμα να βρει τον προορισμό του. Έπειτα φεύγει από το μέρος που ζούσε για να αλλάξει ζωή και μετακομίζει στην πόλη.

Η Ολίβια ζει με την οικογένειά της, τον άντρα της και τα δυο παιδιά της. Ανακαλύπτει ένα μπουκάλι με ένα γράμμα στην παραλία και αισθάνεται σαν να είναι γραμμένο από κάποιον που τον ήξερε πάντα. Η Ολίβια αγαπά τον τόπο της, οι βόλτες στην παραλία την ηρεμούν. Όμως η δουλειά του άντρα της τους αναγκάζει να μετακομίσουν στην πόλη.

Εκεί γνωρίζει τον Πίτερ, που με τον ερχομό του αλλάζουν τα πάντα στη ζωή της. Όχι όμως με τον εύκολο τρόπο, καθώς τα προβλήματα στην οικογένειά της έγιναν η προσωπική φυλακή της. Μαζί, αυτή και ο Πίτερ θα περάσουν μέσα από έρωτα αλλά και δυσκολίες. Θα ονειρευτούν και θα παλέψουν με όλους και όλα. Ο καθένας τους θα έρθει αντιμέτωπος με τον προσωπικό του εαυτό, αλλά και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει ορίζοντας την ευτυχία. Θα τα καταφέρουν να ζήσουν το όνειρό τους;

 

@mgolgaki

Η Λευκοθέα Μαρία Γκολγκάκη είναι συγγραφέας και παράλληλα εργάζεται εδώ και 23 χρόνια ως καθηγήτρια Αγγλικών. Στο παρελθόν δούλεψε ως freelancer για εκδοτικούς γράφοντας βιβλία αγγλικών που διδάσκονται σε φροντιστήρια. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την ποίηση. Η πρώτη της συλλογή με τίτλο: «16 of Me», εκδόθηκε το 2019 σε Νέα Υόρκη και Λισσαβόνα από το λογοτεχνικό περιοδικό Adelaide Literary Magazine ενώ μέρος αυτών συνεχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορα ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά σε Αγγλία και Αμερική όπως το Aphelion, Mediterranean Poetry, Eskimo pie, Scars, κ.α. Ιστορίες της έχουν εκδοθεί από περιοδικά στο εξωτερικό όπως το Bright Flash Literary Review, το Twist&Twain και το Flash Fiction North. Το άρθρο της, The Whole World Leads a Life of Uncertainty, εκδόθηκε στην Αμερική τον Απρίλιο του 2020 από τις εφημερίδες, The Sentinel και Tri-town Tribune. Ποιήματα και άρθρα της στα ελληνικά εμφανίζονται σε λογοτεχνικά περιοδικά της πατρίδας μας. Το πρώτο της παιδικό μυθιστόρημα με τίτλο «Μα τι Φαντάστηκες!», εκδόθηκε από τις εκδόσεις Υδροπλάνο το Μάρτη του 2021.