/

Έρχεται ο γίγαντας του Μάκη Τσίτα-Απλά υπέροχος!

Kαιρός να διδάξουμε στα παιδιά τη σημασία των λέξεων αλλά και τις συνέπειες του ψέματος

1 min read
Έρχεται ο γίγαντας
Έρχεται ο γίγαντας

Ένα μοναδικό σε περιεχόμενο και στυλ παιδικό βιβλίο από αυτά που μου αρέσουν και ξεχωρίζω είναι αυτός ο γίγαντας του Τσίτα.

Περίληψη:

Μια φορά κι έναν καιρό, οι κάτοικοι μιας ήσυχης πόλης έμαθαν πως θα έφτανε σε λίγο εκεί ο γίγαντας Αγκουγκαράν, ο φόβος και ο τρόμος όλου του κόσμου! Δεν είχαν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, κι έτσι έτρεξαν αμέσως να θωρακίσουν τα σπίτια τους, να προμηθευτούν πολλά τρόφιμα, αλλά και όπλα για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Ώσπου, τρεις μέρες μετά, ακούστηκε ένας απαίσιος θόρυβος που έκανε τα σπίτια να τρέμουν και τα τζάμια να τρίζουν. Κι αμέσως εμφανίστηκε μια τεράστια σκιά, που έκρυψε τον ήλιο. Και τότε, τότε…

Ο Τσίτας έχει μια σπάνια ικανότητα:

να πιάνει τις ανάγκες της εποχής και να προσπαθεί με τις ευφάνταστες παιδικές του αφηγήσεις να αποτρέψει τα παιδιά υποσυνείδητα από το να πέσουν στις παγίδες που κρύβει η σημερινή πραγματικότητα. Παιδαγωγεί, όχι όμως με τρόπο διδακτικό , αλλά μέσα από το χιούμορ και με το στοιχείο της επανάληψης, κάτι που έχω παρατηρήσει σε όλα του τα βιβλία.

Συγκεκριμένα «Και έτσι ο έμπορος, που ήταν ήδη πλούσιος, έγινε πλουσιότερος.»

Τι να θέλει να τονίσει εδώ ο συγγραφέας;

Μήπως ότι κάποιοι  ωφελούνται από τη διάδοση των νέων του ερχομού του γίγαντα;

Τα παιδιά δεν είναι τόσο εύκολο να αντιληφθούν την εξαπάτηση, ειδικά εάν ο τρόπος επεξήγησης είναι διδακτικός και αυστηρός. Και εδώ ή έξυπνη επανάληψη του Τσίτα στο τέλος της κάθε σελίδας είναι ένα από τα επιτυχημένα στοιχεία της αφήγησης. Αφήνει το παιδί να το αντιληφθεί από μόνο του.

Γλώσσα

Η γλώσσα του Τσίτα λιτή και προσιτή στα παιδιά με πολλά κωμικά στοιχεία. Πανέξυπνο το όνομα του γίγαντα Αγκουγκαράν. Ο αναδιπλασιασμός και το μήκος του ονόματος είναι ανάλογο του όγκου το γίγαντα και προϊδεάζει τα παιδιά για αυτό που ακολουθεί…

Εικονογράφηση

Η εικονογράφηση του Νικόλα Χατζησταμούλου  συνοδεύει  άψογα το κείμενο. Κοινό στοιχείο στην εικόνα  τα κωμικά στοιχεία και ο παπαγάλος. Ένα συμβολικό στοιχείο εφάμιλλο των ειδήσεων ως μια μορφή παπαγαλίας χωρίς ουσιαστική σκέψη. Κάτι που πρέπει να διδάξουμε τα παιδιά μας και ίσως να μάθουμε και εμείς οι μεγαλύτεροι να εφαρμόζουμε είναι να σκεφτόμαστε πριν μεταφέρουμε ως παπαγάλοι αυτά που ακούμε.

Αυτό είναι ένα δείγμα από αυτά που περιέχει το μικρό σε μέγεθος, αλλά μεγάλο σε σημασία βιβλίο του Μάκη Τσίτα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και τη σειρά «μικρές καληνύχτες».

Διαβάζεται πολύ γρήγορα και να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας πριν κοιμηθούν θα στοχαστούν για λίγο το ηθικό δίδαγμα του βιβλίου και θα έχουν στο μυαλό τους τι έπαθαν κάποιοι από τους χωρικούς και ο παπαγάλος μαζί… όταν έφτασε ο γίγαντας.

Μάκης Τσίτας

Έρχεται ο γίγαντας

Εικονογράφηση: Νικόλας Χατζησταμούλος

Σελίδες: 32, Τιμή: 5,50 Ευρώ, ISBN: 978-618-03-2755-7

Εκδόσεις Μεταίχμιο

@vsgourelli

Vicky Sgourelli Author /Publisher at Books with Shoes Publications and Unspotted magazine, EFL/SEN Teacher and Head Director of studies and founder of L.O.V.E (Learn Only Via Empathy) private Language school.