Τι είναι το λογοτεχνικό περιοδικό

Αναζητήστε ένα λογοτεχνικό περιοδικό, σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονικό, και διαβάστε το, με τη σειρά ή ανακατωμένα.

1 min read

Τι είναι το λογοτεχνικό περιοδικό

Θα μπορούσαμε να δώσουμε έναν ευρύ ορισμό ή να μιλήσουμε με απλά λόγια για το λογοτεχνικό περιοδικό και την αξία του, ιδιαίτερα στις μέρες μας. Γιατί την περίοδο της ηθικής κρίσης, της πνευματικής έκπτωσης και της εμπορευματοποίησης των πάντων, είναι που έχουμε περισσότερη ανάγκη την πνευματική αφύπνιση, την ενημέρωση και τη μετάδοση της λογοτεχνίας, των τεχνών, της δημιουργίας.

 

Λογοτεχνικά περιοδικά εκδόθηκαν και εκδίδονται σε όλη την Ελλάδα με μικρό ή μεγαλύτερο κόστος. Κάποια έχουν αντίτιμο, κάποια όχι, μερικά ελπίζουν και στις συνδρομές. Η σημαντικότητα και η σημασία του λογοτεχνικού περιοδικού είναι μεγάλη και διαχρονική. Την ωφελιμότητά τους στην κοινωνική καλλιέργεια, στη λογοτεχνική ενημέρωση δεν μπορεί να την καλύψει κανένα έντυπο του Μεγάλου Τύπου, δηλαδή οι πολιτικές εφημερίδες και τα άλλα -ποικίλης ύλης- περιοδικά.

Το λογοτεχνικό περιοδικό δεν είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών. Τέτοια τυπώθηκαν από τις αρχές του 20ου αι. στην Ελλάδα. Για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, το λογοτεχνικό περιοδικό είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» και άρα επιδέχεται συνεχούς βελτίωσης.

Το λογοτεχνικό περιοδικό είναι μια λογοτεχνική επιθεώρηση που το υλικό του συγκεντρώνεται με μεγάλο μεράκι από τους ανθρώπους του, συνήθως σε ώρες που κανένα ρολόι δεν μπορεί να τις μετρήσει.

Οι συντελεστές του είναι συνήθως οι ίδιοι λογοτέχνες, εξελίσσονται σε λογοτεχνικούς κύκλους, είναι παρέες δημιουργικές που τολμούν το «επιχειρείν» με τον πιο αγνό, άδολο και διακριτικά ναρκισσιστικό τρόπο (να τα λέμε κι αυτά!). Οι δημιουργοί ενός λογοτεχνικού περιοδικού  μπορεί να ασχολούνται με αυτό όλο το εικοσιτετράωρο, με τον ίδιο αμείωτο ζήλο.

Το λογοτεχνικό περιοδικό έχει μια κάποια περιοδικότητα, καλύπτει ποικίλα λογοτεχνικά θέματα, επισημαίνει άλλα, θέτει ζητήματα, δημοσιεύει αφιερώματα, αναλύει λογοτεχνικούς ορισμούς και εποχές με αξιόλογο λογοτεχνικό στίγμα. Το κάθε νέο έργο παρουσιάζεται αυτοπροσώπως, εκτίθεται δημιουργός και δημιούργημα και από τη δική τους αναφορά ακολουθούν οι συνειρμοί και προς άλλες τέχνες.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οικονομική κρίση της εποχής, η ταχύτητα που κινείται η πληροφόρηση, η οικολογική ευαισθησία, έφεραν στο προσκήνιο το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό. Και δεν είναι λίγα αυτά που διαθέτει ο ελληνικός λογοτεχνικός χώρος.

Είτε το ηλεκτρονικό, είτε το έντυπο λογοτεχνικό περιοδικό οφείλει να είναι ένα φυτώριο, ένα πρώτο βήμα που δίνεται γενναιόδωρα σε νέους λογοτέχνες. Να είναι φορέας πολιτισμού. Να βοηθάει στην αναμετάδοση, παράδοση, δημιουργία νέων λογοτεχνικών ρευμάτων.

 

Υπήρξαν και υπάρχουν λογοτεχνικά περιοδικά που έγιναν θεσμός στον χώρο του βιβλίου και θέσπισαν βραβεία που διακρίνονται από ήθος και αντικειμενικότητα. Πολλοί νέοι λογοτέχνες έγιναν ευρύτερα γνωστοί -αυτοί και τα έργα τους- ανεξάρτητα από το ευπώλητο των έργων τους και το μέγεθος του βιβλίου τους, που διακρίθηκαν.

 

Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί των περιοδικών -έντυπων και ηλεκτρονικών- έφεραν στο φως έργα και δημιουργούς που κάτω από άλλες συνθήκες ίσως να έμεναν για πάντα στην αφάνεια. Δεν είναι λίγοι οι έλληνες λογοτέχνες που έκαναν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση μέσα από έναν διαγωνισμό λογοτεχνικού περιοδικού.

 

Το λογοτεχνικό περιοδικό είναι ένας ζωντανός χώρος αναμετάδοσης ιδεών, ένα πεδίο λογοτεχνικής δράσης και αντίδρασης, ένας καλά πληροφορημένος… πληροφοριοδότης της λογοτεχνίας και των ανθρώπων της, που με αγάπη και ακόρεστο πάθος αναζητά, προβάλλει και αναδεικνύει τον πολιτισμό της εποχής του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@spolitou

Η Σοφία Πολίτου - Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S.Equinoux.