Οι δέκα παππούδες, “η θάλασσα κι εγώ”,”Το σμαραγδένιο βουνό”, “Φιλία με άρωμα λεβάντας”

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Πατάκη

1 min read

|Οι δέκα παππούδες, η θάλασσα κι εγώ”

Φάμπιο Τζενοβέζι
Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού

Ο Φάμπιο είναι έξι χρονών, έχει δύο γονείς και καμιά δεκαριά παππούδες. Έτσι ακριβώς, καθώς είναι το μοναδικό παιδί της οικογένειας Μαντσίνι. Οι παππούδες του, δηλαδή τα αδέρφια του πραγματικού του παππού, είναι άνθρωποι παράξενοι, νευρικοί, ιδιόρρυθμοι σε βαθμό επικίνδυνο, που μαλώνουν μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει μαζί του τον Φάμπιο στο κυνήγι, στο ψάρεμα και σε ένα σωρό άλλες, συχνά ακατάλληλες για μικρό παιδί, δραστηριότητες.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο Φάμπιο μεγαλώνει χωρίς να συναναστρέφεται συνομηλίκους του. Η πρώτη μέρα στο σχολείο θα είναι γεμάτη εκπλήξεις: υπάρχουν στον κόσμο κι άλλα παιδιά στην ηλικία του, που έχουν πολλούς φίλους και λίγους παππούδες, που διασκεδάζουν μεταξύ τους παίζοντας παιχνίδια με παράξενα ονόματα: κρυφτό, μαντιλάκι, τυφλόμυγα. Ευτυχώς πλάι του έχει έναν στοργικό πατέρα, που δε μιλάει, τα μαγικά του χέρια όμως επιδιορθώνουν ό,τι χαλάει, μια μαμά έτοιμη πάντα να προστατεύσει τον Φάμπιο από τις απογοητεύσεις της ζωής, μια γιαγιά που διευθύνει τα πάντα και μια σοφή φίλη που κυκλοφορεί με στολή πασχαλίτσας.
Μια μεγάλη χαοτική οικογένεια που μοιάζει αήττητη, παρά τη φοβερή «κατάρα» που θέλει τους άντρες της να τρελαίνονται αν δεν έχουν παντρευτεί ως τα σαράντα (απόδειξη οι παππούδες). Κάτι απρόοπτο, όμως, ανατρέπει τα πάντα…
Μέσα από μεγάλες δυσκολίες, ξαφνικούς έρωτες και σημαντικές γνωριμίες, σε μια ροκαμβολική διαδρομή, τρυφερή, συγκινητική και ταραγμένη, ο Φάμπιο θα συνειδητοποιήσει ότι η διαφορετικότητά μας είναι ο θησαυρός που μας κάνει μοναδικούς.
Φάμπιο Τζενοβέζι
Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2022
σ. 432
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-8437-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Il mare dove non si tocca
Ξένη Λογοτεχνία
Ονομασία Υποσειράς: Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 550
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.80€ Φ.Π.Α.: 6%

Το σμαραγδένιο βουνό

Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου


Το Σµαραγδένιο Βουνό είναι όλα όσα δεν τόλµησα, όσα δεν µπόρεσα, όσα φοβήθηκα. Είναι το Ανεξήγητο και το Ακατανόητο, όπως το έζησα ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τους αιώνες, να βρω κοµµάτια από τις περασµένες µου ζωές. Σαν να επιστρέφω στο σπίτι µου ύστερα από αιώνων οδοιπορία…
Όµως πού είναι το σπίτι µου;

“Ποτέ δεν φαντάστηκα πως, τελειώνοντας το κάθε µου µυθιστόρηµα, τα πρόσωπα θα συνέχιζαν να υπάρχουν σε έναν δικό τους κόσµο, αόρατο και µαγικό, χωνεµένο µέσα στον υλικό κόσµο, θα συνέχιζαν να δουλεύουν, να σπρώχνουν τα µόρια της ύλης για να βρουν µια δική τους δικαιοσύνη. Και όµως, έτσι έγινε. Και ήρθαν όλα µαζί να µε βρουν. Να µου ζητήσουν αυτό που τους στέρησα, είπαν, για να υπάρξει η δικαιοσύνη. Όσο και αν φανεί παράλογο ή ακατανόητο, έτσι έγινε. Μου έφεραν τις δικές τους ιστορίες, έτοιµες, αυτές που ολο­­κλήρωναν, είπαν, το µυθιστόρηµα, κι εγώ έπρεπε να τους δώσω άλλη µια φορά το αίµα µου – σαν να ζούσαν σε οµηρική ραψωδία. Και αναρωτιέµαι µήπως αυτό που λέµε Ζωή και Χρόνο και Κτίση δεν είναι αφηρηµένες έννοιες αλλά οντότητες υπαρκτές και πέρα για πέρα πραγµατικές µέσα στις διαστάσεις του δικού τους χωροχρόνου, σε κόσµους παράλληλους ή επάλληλους. Σε κόσµους µαγικούς, ίσως, σµαραγδένιους”.
Μ. Λ. Π.

Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2022
σ. 256
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-9945-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία
Ονομασία Υποσειράς: Πεζογραφία
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 530
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.40€ Φ.Π.Α.: 6%

Φιλία με άρωμα λεβάντας

Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

Ένα παλιό μαθητικό λεύκωμα πέφτει στα χέρια δύο έφηβων κοριτσιών. Από εκείνη τη στιγμή το παρόν μπλέκεται με το παρελθόν.
Ποια είναι η ιδιοκτήτρια του λευκώματος; Τι της συνέβη; Η Κάλια και η Θάλεια, στην προσπάθειά τους ν’ ανακαλύψουν το μυστικό του λευκώματος, θα έρθουν αντιμέτωπες με τους δικούς τους εφιάλτες και με τη Στέφανη, η οποία, έχοντας τη βοήθεια των «υπηκόων» της, υφαίνει γύρω τους έναν επικίνδυνο ιστό. Θα καταφέρουν τα δύο κορίτσια να ξεφύγουν απ’ αυτόν; Θα καταφέρουν να λύσουν τον γρίφο του λευκώματος και –το πιο σημαντικό– θα καταφέρουν να βρουν την αληθινή φιλία;
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2022
σ. 352
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-9934-9
Ηλικίες: 12
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σύγχρονη Λογοτεχνία για παιδιά και για νέους
Ονομασία Υποσειράς: Συλλογή Κύκνοι
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 103
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.50€ Φ.Π.Α.: 6%