“Επιθέσεις με Βιτριόλι”

Αποτέλεσμα κοινωνικών στερεοτύπων

1 min read

Η επίθεση με βιτριόλι δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, για τα δεδομένα της Ελλάδας, όμως, ίσως. Σύμφωνα με το άρθρο στο περιοδικό USA Today “acid attacks against women in India on the rise; survivors fightback.2019” ( Dhor Sujoy )στην Ινδία αναφέρονται 250 με 300 επιθέσεις με βιτριόλι κάθε χρόνο παρά την απαγόρευση ή περιορισμό πώλησης του υγρού. Στο Μπαγκλαντές το ποσοστό  επιθέσεων είναι υψηλό.

Το φαινόμενο αυτού του είδους εκδικητικού εγκλήματος μαστίζει και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Acid Survivors Trust International(ASTI) το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιθέσεων με βιτριόλι. Το 2016 υπήρξαν πάνω από 607 επιθέσεις με το 80% των θυμάτων να είναι γυναίκες.

Οι λόγοι των επιθέσεων διαφέρουν ανάλογα με την χώρα. Η απόρριψη, η άρνηση θρησκευτικών παραδόσεων, η ζήλεια καθώς και διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες είναι κάποιες από τις αιτίες των επιθέσεων.

Μια έρευνα θα σας πείσει.

Η πρώτη μου γνωριμία με αυτό το είδος εγκλήματος, ήταν ένα ντοκιμαντέρ που κατά τύχη πέτυχα το 2015 στο YouTube.Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2009 στο βρετανικό Channel 4 με τίτλο “Katie.My beautiful face”μέρος της σειράς “Cutting Edge”.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το Facebook και το διαδίκτυο δεν ανήκουν στα «πλαίσια της πραγματικότητας» και δεν επηρεάζουν την πραγματική ζωή. Η άρνηση αυτή είναι και αδυναμία .

Το Facebook δεν είναι μόνο μια αστείρευτη πηγή πολιτικής ,κοινωνικής και θρησκευτικής προπαγάνδας και ενημέρωσης, αλλά και ο λόγος κοινωνικών προβλημάτων που οδηγούν στην σύγκρουση των ανθρωπίνων σχέσεων. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τα κίνητρα του χρήστη. Εκείνοι που δεν το παραδέχονται ή αποδέχονται διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Katie Piper είναι ένα από τα θύματα επίθεσης με βιτριόλι που όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει και να ξεπεράσει τα προβλήματα που αναμένονται από μια τέτοια επίθεση αλλά αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα ή θύματα τέτοιων επιθέσεων. Η επίθεση έγινε τον  Μάρτιο του 2008 με ηθικό αυτουργό έναν νεαρό που γνώρισε στο Facebook και φυσικό  αυτουργό  τον συνεργό του και καταγράφτηκε σε κάμερα ασφαλείας.

Όλη η ζωή της και η πορεία της Katie είναι καταγεγραμμένη στα βίντεο που ακολουθούν.

 

Τα εγκλήματα μίσους με βάση την ταυτότητα φύλου είναι μια συνέπεια της κακομεταχείρισης και των στερεοτύπων που προβάλλονται σε κάθε κοινωνία.

Η επίθεση με οξύ ανήκει σε αυτά.

Πολλές γυναίκες σε χώρες όπου τα δικαιώματά τους καταπατούνται καθημερινά επιλέγουν την αυτοκτονία και συγκεκριμένα την  αυτοπυρπόληση.

https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2017/jun/26/oh-god-please-let-me-die-treating-women-who-have-set-themselves-on-fire-in-afghanistan

Σε κάποιες χώρες της Αφρικής και της Ασίας εκατομμύρια γυναίκες υφίστανται σε πολύ μικρή ηλικία γενετήσιο ακρωτηριασμό και αρκετές καταλήγουν μετά την επέμβαση.

 

Θα μου πείτε τι σχέση έχει η ζήλεια μιας γυναίκας προς μια άλλη με την θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία;

Όταν τα στερεότυπα Καρντάσιαν προβάλλονται σε καθημερινή βάση παντού, όταν το να διασύρετε κάθε γυναίκα καθημερινά για το βάρος της, τις προτιμήσεις της και τις φιλοδοξίες της είναι ο κανόνας, τότε αυτό γίνεται πραγματικότητα.


Στόχος είναι η εξωτερική ομορφιά αλλά και κυρίαρχο προσόν. Πλήγμα, ως μέσο ανταγωνισμού, η καταστροφή της. Στόχος του θύτη δεν είναι να εξοντώσει το θύμα του αλλά να το κάνει να υποφέρει σωματικά και ψυχικά για το υπόλοιπο της ζωής του.


Δείτε κάτι πολύ απλό. Πατήστε στο διαδίκτυο “γνωμικά για την γυναίκα” ή την “ισότητα”. Θα ανακαλύψετε ότι ένα 90% τα έχουν πει άντρες. Σημαντικοί άντρες, αλλά άντρες και αυτά που αφορούν τα θετικά στοιχεία του γυναικείου φύλου αναφέρουν την ομορφιά. Τι συμπέρασμα βγαίνει λοιπόν στην κοινωνία μας; Αυτό που κυριαρχεί χρόνια. Οι πόρτες για μια όμορφη γυναίκα είναι πάντα ανοιχτές, με κόστος, και κλείνουν όταν η ομορφιά χαθεί.

Αλίμονο εάν επιτρέψουμε να επικρατεί αυτή η άποψη.

Αλλά, ας περάσουμε στο συμβάν.

Βλέποντας το ντοκιμαντέρ θα καταλάβετε ότι αυτό το τραύμα δεν ξεπερνιέται ποτέ. Η Κειτι Παιπερ ευτυχώς έλαβε την υποστήριξη μιας δυτικής κοινωνίας και με την υποστήριξη αυτή αλλά και την προσωπικότητα που της επιτρέπει η ελευθερία ,κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση. Εγώ προσωπικά όταν παρακολουθώ συνεντεύξεις της βλέπω ένα πανέμορφο ,θετικό και γλυκό κορίτσι.

Δυστυχώς η Κέιτι αποτελεί εξαίρεση. Οι περισσότερες γυναίκες δεν αναφέρουν ποτέ τις επιθέσεις και δεν έχουν την περίθαλψη και την στήριξη για να επανακάμψουν και να αποκτήσουν ένα λειτουργικό σώμα. Ποια είναι τύχη τους; Εμείς δεν είμαστε σε θέση να την γνωρίζουμε, οι θύτες τους όμως που σε μεγάλο βαθμό ξεφεύγουν στις ανατολικές χώρες, το ξέρουν καλά.Και εάν κρίνουμε και από τις στατιστικές, πιθανόν να τους ικανοποιεί.

https://www.actionaid.org.uk/about-us/what-we-do/violence-against-women-and-girls/acid-attacks

Η επίθεση με οξύ, βιτριόλι,”acid attack” δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.


Δυστυχώς θα πρέπει να συμφωνήσω με την Simone De Beauvoir:

«Δεν γεννιέσαι μεγαλοφυΐα, γίνεσαι μεγαλοφυΐα. Και η θέση της γυναίκας μέχρι τώρα ήταν τέτοια ώστε αυτό ήταν πρακτικά αδύνατο.»


 

Πόσα μοντέρνα πρότυπα γυναικών γνωρίζετε στις μέρες μας; Με δυσκολία θα μου απαντήσετε. Γιατί δεν προβάλλονται;Ίσως και να προβάλλονται αλλά να μην ενδιαφέρουν το κοινό!

Γιατί προβλήθηκε τόσο πολύ λοιπόν αυτό το περιστατικό; Γιατί ίσως οι  συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων γίνονται όλο και εντονότερες.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διψούνε σαν τους Ρωμαίους που περιμένουν τα ζώα να κατασπαράξουν τους Χριστιανούς στο Κολοσσαίο.

Από τις συγκρούσεις και το μίσος δεν βγήκε ποτέ τίποτα καλό.


Αντί να τους παρουσιάζουμε στερεότυπα κατά ηλικία, φύλο, χρώμα ή θρησκεία, τα παιδιά πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μάθουν ότι μέσα σε κάθε ομάδα, κάποιοι άνθρωποι είναι απαίσιοι και κάποιοι είναι υπέροχοι.

Margaret Mead,


 

@vsgourelli

Vicky Sgourelli Author /Publisher at Books with Shoes Publications and Unspotted magazine, EFL/SEN Teacher and Head Director of studies and founder of L.O.V.E (Learn Only Via Empathy) private Language school.