/

“Εν αρχή ην ο Λόγος”

...μια μικρή ιστορία του Μιχάλη Μελαχροινούδη

1 min read
Εν αρχή ην ο Λόγος | Μιχάλης Μελαχροινούδης

“Εν αρχή ην ο Λόγος”, μια μικρή ιστορία

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα για την ποιητική του συλλογή από τις εκδόσεις Παρατηρητής

Ήρθε πριν από λίγο και την κρατώ στα χέρια μου. Δεν μπορώ να μην σκεφτώ πώς ξεκίνησε όλο αυτό και γράφω δυο λόγια.
Η ιδέα της έκδοσης άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μετά την από κοινού έκθεση με τη Γιούλη Τελλή φωτογραφίας-ποίησης/ ποίησης-φωτογραφίας τον Γενάρη του ’18 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο εδώ στη Χίο με την υποστήριξη της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου. Αυτή η έκθεση ήταν που με βοήθησε στο στήσιμο της συλλογής.
Στη συνέχεια όμως περιπλανήθηκε για δύο και πλέον χρόνια σε εκδοτικούς οίκους, με αναβολές, με οικονομικές δυσκολίες, ανατροπές, μακρές περιόδους σιωπής, απογοήτευσης – άρχισαν σιγά σιγά τα γραφόμενα να παλιώνουν, σχεδόν να στοιχειώνουν – μέχρι που βρεθήκαμε σε δρόμους γόνιμους και και συνεργατικούς με την Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη και τον Νεκτάριο Μουρδικούδη και τις εκδόσεις Παρατηρητής Books της Κομοτηνής. Και όλα αυτά μέσα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις κρίσης, οικονομικής πρώτα, υγειονομικής έπειτα, μέχρι και σήμερα φυσικά που τίποτα δεν είναι εύκολο, τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Τώρα πλέον είναι γεγονός και ευχαριστώ όσους και όσες βοήθησαν αυτή η “ιστορία”, που πάντα κρύβεται πίσω από μια εκδοτική προσπάθεια, να μην σβήσει, να φτάσει στο τυπογραφείο, να φτάσει να ειπωθεί.
Η συλλογή εύχομαι να διαβαστεί. Αν μάλιστα αρέσει κιόλας ακόμα καλύτερα, μιλώ για αυτή τη μαγική στιγμή που δημιουργός και αναγνώστης συναντιώνται, τέμνονται στο “αυτό ήθελα να πω κι εγώ” ή “αυτό σκεφτόμουν”, “αυτό αισθάνθηκα”.
Μου έχει τύχει ως αναγνώστης.
Μακάρι κι ως δημιουργός να μας βρει η ποίηση.
Μ.
[αφιερώνεται σε όλες που “είμαστε γεμάτες δύναμη” στη μάνα, τη γυναίκα και την κόρη μου]

 

Μικρό βιογραφικό σημείωμα

Ο Μιχάλης Μελαχροινούδης γεννήθηκε στη Γερμανία. Σπούδασε στο Ρέθυμνο και έχει Διδακτορικό στις Επιστήμες της Αγωγής. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Χίο. Είναι παντρεμένος με την Vanda Sofia Santos και έχουν δύο παιδιά, την Αλεξάνδρα και τον Πέτρο.

Δημοσιεύσεις-συνεργασίες-ποίηση και διηγήματα

  • Στο χιώτικο πολυθεματικό ψηφιακό περιοδικό εναλλακτικής ενημέρωσης Απλωταριά,https://www.aplotaria.gr/author/mixalismelaxroinoudis/. Αρθρογραφία (1995-1997) στην χιώτικη εφημερίδα «Σύγχρονος Λόγος», ενώ άρθρα και κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σποραδικά σε τοπικά και αθηναϊκά μέσα (πιο πρόσφατο στο Περιοδικό «Κ»: https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/1029274/i-kyriaki-poy-piga-xana-sto-periptero/, 18-6-2019).
  • Τον Ιανουάριο του 2018 με την Γιούλη Τελλή συνδιοργάνωσαν με τη Φωτογραφική Λέσχη Χίου και παρουσίασαν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου έκθεση με θέμα: «Φωτο-λόγος / Εν αρχή ην…» σε μία απόπειρα διαλόγου ποίησης και φωτογραφίας.
  • Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στον ποιητικό δικτυακό τόπο ανεμολόγιο, στο booksitting, στον προσωπικό ψηφιακό πίνακα scoop.it/t/aiolos (2013-2018) και στο προσωπικό ιστολόγιο:https://aiolosantartis.wordpress.com/ (2018-σήμερα).
  • Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Φίλων Ποίησης στη Χίο (Ιανουάριος 2019) που εκδίδει το περιοδικό «Σείστρο» και γράφει σ’ αυτό.
  • Στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποιήματος του Περιοδικού «τό κοράλλι» το ποίημα με τίτλο «Το κατακάθι του καφέ» συμπεριλήφθηκε στα 150 βραβευμένα του εν λόγω τόμου (Αθήνα, 2020, σελ.113) ενώ δύο διηγήματα έχουν συμπεριληφθεί αντίστοιχα σε ομαδικές συλλογές. Το πρώτο με τίτλο «Σαμιαμιδάκι» στο «μέρες του 2020» (εκδ. Παράξενες Μέρες, 2020, σελ.18) και το δεύτερο (μικροδιήγημα) με τίτλο «Σχεδία» στην Ανθολογία μικροδιηγήματος (εκδ. Παρατηρητής, 2020, σελ.161).
  • Αυτή είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.