Γιατί είναι δύσκολο να βρεις δουλειά μετά τα 40;

Εξάλλου, τα 40 είναι τα νέα 30, σωστά;

1 min read

Η αναζήτηση εργασίας είναι δύσκολη σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά για τα άτομα άνω των 40 μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη. Γιατί;

Ηλικιακή προκατάληψη.

Παρόλο που οι διακρίσεις λόγω ηλικίας είναι πλέον παράνομες, σχεδόν παντού, συμβαίνουν.

Όταν είσαι νέος σου λένε δεν έχεις εμπειρία. Όταν είσαι στα 30 σου, υποθέτουν ότι θα θέλεις να δημιουργήσεις οικογένεια, οπότε σε ρωτάνε εάν είσαι παντρεμένος/η, εάν  σκοπεύεις  να κάνεις παιδιά ή εάν θα κάνεις 2ο παιδί (οι συγκεκριμένες ερωτήσεις δυστυχώς είναι συνήθεις για τις γυναίκες  σε μια συνέντευξη δουλειάς).

Αν είσαι άνω των 40-45 σου λένε ότι είσαι overqualified. Αλλά τι σκέφτονται πραγματικά; Οι εργοδότες βλέπουν την ηλικία ως μειονέκτημα.  Μπορεί να σας θεωρούν πολύ μεγάλους, ότι θα είναι δύσκολο να προσαρμοστείτε/εκπαιδευτείτε, ότι θα είστε λιγότερο παραγωγικοί από κάποιον νεότερο ή  οι οικονομικές σας προσδοκίες θα είναι πολύ μεγάλες.

Όλα αυτά βασίζονται σε υποθέσεις και εσφαλμένες αντιλήψεις.

Υποχρεώσεις έχουμε όλοι και δεν σταματούν ποτέ. Όταν κάποιος αποφασίσει να ψάξει για εργασία έχει ήδη σκεφτεί πως θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του/της υποχρεώσεις, θα έχει ένα πλάνο.  Κατά τη γνώμη μου, πόσο καλός θα είναι κάποιος στην δουλειά του δεν έχει να κάνει με την ηλικία, είναι θέμα προσόντων και χαρακτήρα.

Οι επαγγελματίες στα σαράντα, τα πενήντα τους είναι αφοσιωμένοι, αξιόπιστοι και έχουν μεγάλη εμπειρία. Μπορούν να είναι σπουδαίοι μέντορες/ηγέτες. Λόγω της εμπειρίας τους η εκπαίδευση μπορεί να είναι πιο γρήγορη. Δεν φοβούνται την αλλαγή και αναζητούν τις προκλήσεις.

Επίσης, θα το σκεφτούν δύο φορές να αφήσουν μια δουλειά, οπότε τα ποσοστά εναλλαγής προσωπικού της εταιρείας θα είναι χαμηλότερα. Όσο αφορά τις υψηλές αποδοχές που ίσως δικαιούνται, οι εργοδότες πρέπει να δουν αυτού του είδους τους εργαζόμενους ως επένδυση και φυσικά μπορούν πάντα να διαπραγματευτούν τον μισθό. Κάντε την προσφορά σας και αφήστε τον/την να αποφασίσει. Δεν μπορείτε να γνωρίζετε την οικονομική του κατάσταση ή πόσο θέλει τη συγκεκριμένη δουλειά.

Και για εκείνους άνω των 40, όπως εγώ, που αναζητούν εργασία: Κάποτε αποδέχτηκα μία πρόταση εργασίας με μείωση μισθού και ένα χρόνο αργότερα, ζήτησα αύξηση. Και μαντέψτε… Πήρα την αύξηση γιατί κατάφερα να φέρω αποτελέσματα και να αυξήσω τα έσοδα της εταιρίας. Οπότε μην απογοητεύεστε.

Για να συνοψίσω, αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι εργοδότες δεν πρέπει να ενδίδουν σε λανθασμένα, αρνητικά στερεότυπα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία υποψήφιους. Θα πρέπει να βασίζουν την απόφασή τους στην στάση του υποψήφιου και αν ταιριάζει στη συγκεκριμένη θέση.  Εξάλλου, τα 40 είναι τα νέα 30, σωστά;

 

 

 

 

 

 

 

 

@ampapagiannaki

Η Άννα-Μαρία Παπαγιαννάκη έχει πτυχίο Ψυχολογίας από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας, το Deree και μεταπτυχιακό (MBA) που επικεντρώνεται στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο DeVry. Έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στο λιανικό εμπόριο ως Διευθύντρια