//

Ανεβήκαμε στο “Νυχτερινό τρένο” της Κατερίνας Θεοδώρου

1 min read

Φροντίζω πάντα να έχω στα χέρια μου βιβλία που με ενθουσιάζουν, ανεξάρτητα από το λογοτεχνικό είδος, για κάποιο μυστήριο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Και το βιβλίο για το οποίο θα προτείνω αυτή τη φορά, το οποίο έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, είναι το «Νυχτερινό τρένο» της Κατερίνας Θεοδώρου από τις εκδόσεις Πηγή.Είναι μια νουβέλα τρόμου και φαντασίας  τόσο καλά δομημένη που σου κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος.

Περίληψη

Η Αγγελική Μαρτίνου, µια νεαρή γυναίκα, ξυπνά σε έναν έρηµο σταθµό τρένων. Το τοπίο µοιάζει εντελώς άγνωστο σε αυτήν. Δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε εκεί ενώ η άγνοια για το παρελθόν της µεγαλώνει τη δυσφορία της. Ο παγωµένος αέρας, το σκοτάδι και τα θηρία του δυσχεραίνουν περισσότερο τη θέση της. Όταν µια αγέλη λύκων οσµίζεται τον φόβο της και πλησιάζει επικίνδυνα, το Νυχτερινό Τρένο σαν από µηχανής θεός, σταµατά στην έρηµη πλατφόρµα και την καλεί σε επιβίβαση.

Το ταξίδι για το Άγνωστο µόλις ξεκινά…

Γρήγορα διαπιστώνει ότι δεν είναι µόνη της σε αυτήν την περιπέτεια. Δυο γυναίκες και τρεις άνδρες συναντιούνται στο ίδιο βαγόνι, έχοντας την ίδια σύγχυση. Ωστόσο, ο καθένας τους φαίνεται πως κρύβει θανάσιµα µυστικά. Το Νυχτερινό Τρένο επιταχύνει επικίνδυνα και οδεύει στον εκτροχιασµό.

…µόνο που σε αυτό το τρένο τίποτα δεν είναι όπως δείχνει…

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το εξώφυλλο-όπως συνήθως κάνω-

Με μια πρώτη ματιά οι ράγες του τρένου μας προϊδεάζουν για τη διαδρομή και πορεία του. Θυμίζουν σάρκα, κάτι σαν τις πύλες της κολάσεως σε πολλά από τα έργα τρόμου που έχουμε απολαύσει, όσοι είναι λάτρεις του είδους. Και στο κείμενο υπάρχουν  στοιχεία στην πλοκή που μου θυμίζουν  κινηματογραφικές ταινίες.Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, επομένως , είναι συνυφασμένα ειδολογικά με το περιεχόμενο.

Η μυθοπλασία τρόμου ή ψυχολογικού θρίλερ  σύμφωνα με τον Cuddon στόχο έχει να τρομάξει και να προκαλέσει συναισθήματα απέχθειας και απώθησης. Λειτουργεί κυρίως ως ένας φρικιαστικό μέσο μεταφοράς των προβλημάτων της μοντέρνας κοινωνίας που είναι γεμάτη με  μυστικά που δεν τολμά να αποκαλύψει και καταχωνιάζει ως τραύμα και ενοχές στο υποσυνείδητό της. Η συγγραφέας μέσα από τους ήρωες της, των οποίων ζωές συναντιόνται με κάποιο τρόπο, δημιουργεί τη δική της Νέμεσις και η συνέχεια στη ίδια την ανάγνωση του βιβλίου. Φυσικά υπάρχει το μεταφυσικό στοιχείο και η χρήση μυθικού χαρακτήρα που προσαρμόζεται με έναν έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο στη φαντασία της Θεοδώρου.

Συνήθως στα βιβλία τρόμου ο συγγραφέας πρέπει να δουλεύει περισσότερο στα περιγραφικά στοιχεία είτε με την έντονη χρήση τους ή αφαιρετικά ώστε να αποδώσει την τρομακτική αυτή ατμόσφαιρα. Η Θεοδώρου καταφέρνει μορφολογικά μέσα από  τις έντονες λέξεις και τις λιτές αλλά ανατριχιαστικές περιγραφές να κρατήσει αυτή την ψυχεδελική ατμόσφαιρα άρτια.Η πλοκή είναι συναρπαστική και ξετυλίγεται περίτεχνα μέχρι το σημείο που αποκαλύπτεται η ζωή του κάθε χαρακτήρα.

Πολλά κοινωνικά ζητήματα περιέχονται κάτω από τη φοβική πολιτισμική μορφή της καθαρτικής αυτής λογοτεχνίας. Θέματα που επικρατούν είναι η τιμωρία  και η κάθαρση με την εμφάνιση της Τισιφόνης. Εδώ η Θεοδώρου πήρε στοιχεία της μυθολογίας και έπλασε έναν δικό της κόσμο που βασίζεται στην επικράτηση της αλλαγής και ίσως ελπίδας.

Το “Νυχτερινό τρένο» είναι ένα πολύ καλό  ψυχολογικό θρίλερ.Είναι καθηλωτικό και βυθίζει τον αναγνώστη ή αναγνώστρια  βαθιά σε έναν ακατανόητο και ψυχρό κόσμο προκαλώντας μια συνεχή αίσθηση αγωνίας και σύγχυσης για την εξέλιξη των χαρακτήρων στην πλοκή. Παρά το φανταστικό και το μυθικό στοιχείο, οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικοί. Υπάρχουν ανάμεσά μας  και χάνονται καθώς ανακαλύπτουν  τη φρικτή τους πλευρά.

 
Τίτλος ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΕΝΟ
Διαστάσεις 14×21
ISBN 978-960-626-399-6
Μέρα Κυκλοφορίας 23 Απρ 2021
Σελίδες 214
Ηλικία 18 – 118
Προέλευση Ελληνική
Συγγραφέας ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Εκδότης ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ

 

 

@vsgourelli

Vicky Sgourelli Author /Publisher at Books with Shoes Publications and Unspotted magazine, EFL/SEN Teacher and Head Director of studies and founder of L.O.V.E (Learn Only Via Empathy) private Language school.